69 000 българи не знаят, че са заразени с хепатит С

69 000 българи са заразени с вируса на Хепатит С, но не знаят и не търсят терапия. Това съобщават от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" по повод стартиралата кампания за безплатно тестване и консултации, която ще се проведе от 18 юли до 31 август.

Световната здравна организация препоръчва да се лекуват поне по 5000 души на година, за да е спре разпространението на хепатит С у нас.

На пресконференция днес по повод Световния ден на хепатита стана ясно, че от 2016 г. безинтероновата терапия за хепатит С се заплаща напълно от НЗОК, като от 2017 г. достъп до лечение имат всички заразени с вируса. В този период през терапия минават общо 1310 пациенти, от които над 98% са излекувани напълно. През миналата година пък лекуваните са 1200.

Огромният брой наши сънародници, които не знаят, че са заразени, се дължи на безсимптомното протичане на инфекцията. По данни на СЗО ко 90% от тях се диагностицират и лекуват, до 2030 г. хепатит С може да бъде елиминиран.

В момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души. За сравнение - за година жертвите на ХИВ са едва 700 000 души.

От СЗО посочват, че вирусните хепатити B и C са основни причини за рак на черния дроб. Смята се, че 15 милиона души в света живеят с хроничен хепатит В, а 14 милиона - с хепатит С. Повечето от тези хора не са запознати с инфекцията си и продължават да носят вируса, излагайки се на риск от развитие на тежко чернодробно заболяване.

По тази причина главната цел на кампанията по повод Световния ден за борба с хепатита е да се повиши осведомеността за болестта и да се насърчи ваксинирането.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини