Глоба от £100 000 за лондончанин, отдавал общинско жилище в Airbnb. Проверяват още 1500

Англичанин, отдавал общинското си жилище чрез платформата за апартаменти под наем Airbnb, бе глобен със 100 000 паунда, съобщиха "Таймс" и Би Би Си.

Жилището се намира в централната част на Лондон и е привлекателно за туристи. След като случаят излязъл наяве, на 37-годишния наемател е било отнето правото да ползва апартамента.

Мъжът на име Тоби Харман се подвизавал в платформата Airbnb под фалшивото име Лара. 

Студиото в квартал "Виктория" се предлагало за наемане онлайн от 2013 г. и е получило над 300 ревюта от клиенти, обяви общинският съвет в Уестминстър.

Далаверата на Хартман е засечена от софтуер срещу измами, който попаднал на първото име на "хазяина" в коментарите под офертата и го свързал с адреса. Последвала проверка на банковата сметка на извършителя. Оттам станало видно, че той е получавал плащания от Airbnb от няколко години.

Мъжът е изправен пред съда и изселен от жилището. Наложена му е глоба от малко над 100 000 паунда за незаконна печалба.

Пред Би Би Си от онлайн платформата за нощувки са заявили, че са премахнали офертата за този апартамент. 

"Често напомняме на домакините да имат предвид правилата по места, вкл. тези за жилищното подпомагане", казва говорител на компанията.

От думите му става ясно, че Airbnb работи с лондонското кметство и подкрепя идеята на кмета за система за регистрация, която да помогне на местната власт да регулира краткосрочното отдаване на жилища.

Общинският съвет в Уестминстър коментира, че в момента проверява около 1500 жилища в района за отдаване на туристи.

"Целта на общинските жилища е да осигурят толкова нужния дом на нашите жители, а не да генерират доходи за нечестни наематели", заявява представител на кметството.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини