ГДБОП знаят кой е поръчал хакването на НАП, обяви Ивайло Спиридонов пред bTV

Хакването на системата на Националната агенция по приходите (НАП), при което изтекоха личните данни на над 5 млн. българи е било задание отвън, не е било вътрешно задание на собственика и служителите на фирмата, които са обвинени в кибертероризъм. Разследващите имаме информация кой е този човек.

Това заяви началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пред bTV. Той отказа да назове подробности, за да избегне влизане в следващата интрига, която още 2-3 седмици да занимава обществеността.

Той оправда разпространяването на вчерашните доказателствени материали от спецпрокуратурата с факта, че обвиняемите предните дни обикаляли тв студията и говорели.

"Бързо забравяме неща, които са се случили няколко дни. Тези обвиняеми обикаляха студията и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака. Това, което беше изнесено от прокуратурата, е резултат от дългогодишната работа и неспане на служителите от ГДБОП - нека да види обществеността какви хора ходят", каза Спиридонов по повод обвиненията.

По думите му, службите са успели да стигнат до извършителите с "хитрост и лукавство". Паролите на компютрите на "ТАД груп" са били разкрити чрез охранителните камери на фирмата в техния офис. Служителире на ГДБОП са проявили хитрост и лукавство.

"Въпросните лица са пример за това как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Може ли да правиш престъпления пред камери и записване на звукови файлове? Всяко едно действие е фиксирано", обясни Спиридонов.

"Разследващите казват, че това са хората, осъществили атаката. Това, което вчера беше изкарано от прокуратурата е една много малка част - ясно е какво има в компютъра в този младеж. Този мейл от руски гражданин го намерихме (в компютъра) на този младеж - от камерите е ясно как той превежда определени думи и ги монтира в сайт за анонимни есемеси", заяви Ивайло Спиридонов.

Шефът на ГДБОП визира втори мейл до определени медии, чиито автор твърди, че от 11 г. се източват лични данни, че авторът на хакерската атака е руснак, женен за българка. Мейлът му е получен само от Нова телевизия и писмото е на английски език с обидни квалификации за дигиталното ниво на българското правителство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини