Концепцията на Гешев е противоречива и без конкретика, смята Емануил Йорданов

Концепцията за работата на прокуратурата, предложена от кандидата за главен прокурор Иван Гешев, е противоречива. Това заяви пред bTV бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Той допълни, че документът е пълен с общи изрази и липсваща конкретика.


"Има неща, които откровено тревожат в нея. Има едно изречение, което е чист популизъм - за липсата на справедливост, която не можела да бъде оправдана дори с буквата на закона, подчерта Йорданов.

Той отбеляза, че се надявал, че следващият главен прокурор ще бъде човек, който ще настоява за стриктно спазване на закона от страна на прокуратурата.

"За съжаление, такова нещо в концепцията не виждам", изтъкна бившият силов министър.


Йорданов е на мнение, че опорните точки са по-добрият диалог с МВР и съда, както и засилената борба с корупцията и организираната престъпност. Йорданов не вижда и причина прокуратурата да присъства повече в медиите, тъй като присъствието й било прекомерно.

"Аз не се интересувам кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и каква е неговата съдба - дали срещу него има осъдителна присъда", отбеляза Йорданов.

По думите на бившия вътрешен министър, в концепцията не се споменава нищо за обезщетенията, които държавата ни плаща за вредите, причинени на гражданите от действията на прокуратурата.

"Последните три дела, които моите клиенти са водили срещу прокуратурата, след оправдателни присъди - обезщетенията, които са присъдени са над 50 хил. лв. Реално не ги плаща прокуратурата, а ние", допълни още той.

Според Йорданов, предложението да няма наказателна отговорност за провокация към подкуп не е сериозно.

"Прокуратурата среща много разбиране в управляващото мнозинство в парламента и имаме промени на законите, които са тревожни и водят до сериозни нарушения на правата на гражданите, а в същото време не помагат за повишаване на ефективността на работата на правоохранителните органи", поясни Йорданов.

Припомняме, че вчера ВСС публикува концепцията на Иван Гешев за развитието и работата на прокуратурата. В нея той обещава отговорна, прозрачна и независима прокуратура, ако го изберат за главен прокурор.

Иван Гешев бе номиниран с единодушие от прокурорската колегия, въпреки че самият той няколко пъти отхвърля възможността за това. Единият път дори заяви, че 99.9% няма влезе в състезанието. Като аргумент тогава той посочи, че битката за поста ще бъде много кална и мръсна и ще бъде съпроводена с купуването на магистрати.

Процедурата по избор на нов главен прокурор стартира на 15 юли и трябва да завърши на 24 октомври.

Иван Гешев остана единствен кандидат за поста нов главен прокурор след като правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да издигне друг кандидат. 

Три дни след номинацията на Гешев пред сградата на ВСС стотици граждани протестираха с искането да бъде оттеглена кандидатурата му за главен прокурор.

Междувременно от Камарата на следователите излязоха с декларация, че подкрепя номинацията на Иван Гешев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини