БАБХ лъже за броя на избитите прасета. Преглед на печата

Измина първият ден от новата седмица. С него приключиха и срещите между лидерите на Г-7. Разбраха се, каквото се разбраха, докато България продължи увеличаването на дълга заради закупените изтребители F-16.

Започна и поредната предизборна обиколка на премиера Бойко Борисов, под формата на различни инспекции. Какво ще донесе днешния ден предстои да разберем, като започнем с прегледа на сутрешния печат.

Вестник "Сега"

Агенцията по храните лъже за броя на избитите прасета, пише вестникът. На хартия БАБХ отчита, че всички прасета в големите свинекомплекси в Русенско, които бяха поразени от вируса, са умъртвени и загробени. Такава информация е подадена още в началото на август в Световната организация за здраве на животните (World Organisation for Animal Health OIE). Според информационната система на СОЗЖ, която е публично достъпна, към 3 август в България са унищожени общо над 120 000 обитатели на свинеферми от всякакъв калибър, включително и в големите промишлени комплекси в Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Оказва се обаче, че информацията е "неточна" и че всъщност в предприятието в Голямо Враново от 30 000 животни само 12 000 са евтаназирани, а другите 18 000 са и живи, и здрави, сочи още информацията.

Вестник "24 часа"

Вестникът се съсредоточава върху срещата на Александър Ваклин с прокуратурата и оплакванията му, че е натискан заради делото Иванчева. Александър Ваклин потвърди позицията си, изложена в отвореното му писмо до медиите от 9 август т. г., а именно – че негово законово задължение е да не участва в корупционна схема и да не укрива престъпление, което му е станало известно. Той посочи отново, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини. И се оплака, че "Биволъ" не му предоставили право на отговор, което не е вярно - негов отговор по публикация за апартамента на жената на Иван Гешев беше публикуван още на 11 август, но не като отделен материал, а като част от вече съществуваща публикация.

Вестник "Труд"

Основният акцент в медията е, че електрическите тротинетки са се превърнали в "бедствие". Спрете електрическите тротинетки в София и другите големи градове, преди да са приети правилата за движението им. Всеки момент може да стане тежка катастрофа с убити и ранени, без никой да понесе отговорност за това бедствие извън закона. Така призовават от Института за пътна безопасност. Такова е мнението на много граждани, които като шофьори, велосипедисти или пешеходци се сблъскват всеки ден по улиците с арогантни ездачи на дъска с кормило и електрически двигател, които карат където им падне, пише медията.

Вестник "Монитор"

Централна тема във вестника са многото свободни места във вузовете преди старта на годината. Близо 3000 са свободните места във висшите учебни заведения преди старта на учебната година, установи проверка на „Монитор“. Най-много са в СУ „Св. Климент Охридски“, където е обявен допълнителен прием за над 1200 кандидат-студенти в държавно и платено обучение. В университетите във Велико Търново, Бургас и Русе пък се търсят повече от 200 желаещи, които да запълнят обявените в държавния план-прием места.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини