Минчо Хаджиев, "сладоледения протестър" от Смолян отново раздава над 700 фунийки

Изображение 1 от 2

    Минчо от Смолян, бивш метеоролог и настоящ миньор, ексцентричен любител на нестандартни платформи, новости, открития и нововъведения, е известен сред смолянчани като "сладоледен протестър". Днес, познатият на всички майстор на благотворителен сладолед, отново раздава собственоръчно приготвено лакомство на Стария център на Смолян. От студното изкушение за  поне 700 души, Минчо вече раздаде половината, а останалата ще разхлади вкусно малки и големи, които се разхождат между 17 и 19 часа в района на площад „Свобода“.

    Домашният шоколадов десерт, приготвен от мляко, какао, захар и яйца от смолянска птицеферма, е минал пълна термична обработка при 103 градуса С, а после замразен и съхраняван при -22 С, обяснява Минчо и допълва, че избира „протестната форма“ да почерпи съгражданите си така:

    „Тъй като не мога просто да застана, ей така на Стария център и да раздавам безплатен сладолед, формата която съм възприел е да поискам от кмета на Смолян разрешение за протест.“ Това го прави вече за 16-та година и всяка от акциите е свързана с актуална тема за обществото-здравеопазване, съдебна система, образование или друг проблем, срещу който Минчо „протестира“ като черпи хората от града със стотици сладоледи, в някои от годините по хиляда на ден.
    Когато сменя работата и става подземен работник в рудниците в Мадан, бившият метеоролог забърква ледения десерт и за колегите под земята, за да ги разхлади и зарадва.
    Първата благотворителна акция на нестандартния дарител на малки радости беше през 2003-та година, следващите инициативи бяха по-два или три пъти в годината, а сега освен в Смолян се случват и под земята на миньорите, а Минчо смята да не спира да радва хората с домашния си сладолед и се надява, един ден да няма вече за какво да "протестира" докато черпи смолянчани.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини