Урсула фон дер Лайен в София: Не обяви ресора ни в ЕК, похвали инвестициите в образование и иновации

Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна днес в премиера Бойко Борисов в София в навечерието на сформирането на новия състав на комисията.

В брифинг след срещата председателят не коментира директно темата за ресора, който България би поела в следващия мандат. Тя обаче акцентира върху това колко важно е да се инвестира в цифровизацията, образованието и иновациите. 

"В България виждам колко големи са инвестициите в университети, училища, в заплатите за учителите", каза тя. И добави, че е впечатлена от ръста на БВР и "прекрасните ви постижения в заетостта".

"Тук съм, за да слушам много внимателно министър-председателят. С голям интерес ще изслушам Вашите приоритети и очаквания", заяви Фон дер Лайен.

Тя благодари на премиера за подкрепата (на кандидатурата ѝ за поста - б.р.). В края на изказването с жената с най-високия пост в Ес обобщи, че "вижда държава, която просперира и е готова за инвестиции в младите хора, иновациите, научноизследователска и развойна дейност."

"Аз изпълних едно от указанията на Европейската комисия да номинираме жена за еврокомисар, за да има баланс", каза на свой ред Борисов.

Сега Западът е длъжен да инвестира много пари (в тази част на Европа - б.р.), след като много хора отидоха на Запад, добави премиерът.

Говорейки ѝ на "ти", Борисов заръча на Фон дер Лайен - "когато подреждаш ресорите, дирекциите, парите, с които ще разполагат комисарите, не бива да се спекулира с ресори, с договореното".

"Т'ва ако в България се случи да се затвори парламентът, представяте ли си какво ще пишете", вметна Борисов по повод на престоящото замразяване на парламентарната дейност във Великобритания преди датата на Брекзит.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини