Съдът потвърди глоба 150 лв. и отнемане на книжка за младежа от Смолян, участвал в протеста срещу цените на горивата

Административен съд – Смолян потвърди две наказателни постановления, издадени на водач на автомобил, който препречил пътя с автомобила си и отказал да изпълни полицейско разпореждане да го премахне, съобщават от пресцентъра на полицията. Наказателното постановление е издадено на един от младежите, участвал в автопротеста срещу високите цени на горивата в края на миналата година.

На 18.11.2018г. около 16:40 часа на ул.“Хаджи Иван Бечев“, до бензиностанция, 22-годишният А.К. от Смолян, създава пречки като с автомобила си, преграждайки пътя. Според органите на реда това е било с цел да попречи на нормалното движение по пътя, с което е нарушил чл.5 ал.1 т.1 от ЗдвП.

Наложеното наказание е „глоба“ в размер на 100лв. , като за другото провинение-отказ да се подчини на устно разпореждане на полицейски орган, упълномощен да регулира и контролира движението, младежът е глобен със 50 лева и е лишен да управлява МПС за срок от 1 месец.

След обжалване на наказателните постановления, Административен съд – Смолян потвърждава и двете наказателни постановления. В мотивите на съда се сочи, че на първо място, въз основа на свидетелските показания, се установява категорично, че от страна на А.К. е извършено препречване на пътя, с което безспорно е създал пречки за движението. От доказателствата по делото е видно, че идеята на протеста срещу високите цени на горивата е била да се блокират бензиностанциите. Според съда няма доказателства по делото протестът да е бил разрешен, така че действията на А.К. не са част от разрешени протестни действия на определено място и в определен ден.

Дори е установено, че първоначално пътят е преграден от две коли, но след разпореждане на органите на пътната полиция, другият водач е преместил автомобила си, докато А. К. е отказал да направи същото. Според съда поведението на А.К. е било демонстративно и очевидна целта да прегради пътното платно като форма на протест, който при това не е бил разрешен по съответния ред.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини