Предстоящите местни избори са най-скъпите в историята, обяви проф. Константинов

Това са най-скъпите избори в българската история. Това заяви математикът проф. Михаил Константинов пред bTV по повод предстоящите местни избори през октомври 2019 г. Проф. Константинов е бивш зам.-председател на ЦИК.

Той обясни причината за високата цена на местния вот - повишено възнаграждание за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК). "СИК са гръбнака на изборния процес, там трябва да бъдат привлечени качествени, мотивирани хора, да им се плати за техния много тежък труд. Те ще бъдат ангажирани 3 дни - приемане на документи, писане на протоколи, предаване на протоколите", каза Константинов.

Той повтори информацията от сегашния говорител на ЦИК Александър Андреев, че материалите в София ще бъдат приемани на три места. Единият пункт ще бъде Арена Армеец. Проучват се възможностите на другите две зали - Универсиада, Фестивална, НДК - ще бъдат избрани най-добре подготвените зали.

Второто перо, което също ще има повече разходи е полицията - и тя ще получи повече пари. "Намираме се в повишена терористична опасност. Под терористичен акт разбирам - който вади нож и почва да коли хората", уточни своята представа проф. Константинов.

Отделни пера са увеличени, защото хората не получават адекватно заплащане - и сега са малко парите, но по-добре отколкото беше. Преди 4 г. държаха 5 денонощия срещу 80 лв. хората.

На места ще има 5 вида гласуване. Три кмета - общински, районен и на населено място, общински съветници и преференции.

В Европа няма такова нещо - половин Белгия - 5 млн. имат достъп до това (машинното гласувне), ако то беше много хубаво. Ако има машинно гласуване, трябва да е само машинно. Такива сложни избори не се обработват машинно. Сигурен съм, че човек, който работи с компютри, може да бъде затруднен.

Един машинен глас струваше 50 лева, каза проф. Константинов.

Искам борбата да бъде достойна и коректна, да може да се гледаме в очите и след изборите. Конфронтацията между президент и премиер е много вредна. Надявам се, че двамата първи мъже на републиката ще намерят сили да преодолеят конфликтите, заяви математикът по адрес на премиера и президента.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини