Хората от Войводово почетоха св. Петка на храмовия си празник

    С проповед за живота и силата на Св.Петка, която днес се чества от православната църква, завърши литургията си отец Никола в двора на църквата в с. Войводово, която отбелязва храмовия си празник.

    „ Българи, сърби, румънци и гърци я признават за светица. Всеки един народ до такава степен я обича, че я именува „своя“ . Но св. Петка Параскева или дали ще е Епиватска, дали ще е Търновска, дали ще е Сръбска или Яшка, тя е все православна светица. Светица, която е толкова обичана и тачена, че и до днес пред мощите й, които се намират в румънския град Яш, не спират опашките от поклонници.

    Християните я пазят в сърцата си. Защото нейната молитва е била толкова силна, нейният честен живот е бил толкова скромен, но със силата, която е имала е достигнала до святост, която не се влияе от времето, а е запазена до днес. Затова много от нас се обръщаме към нея днес с молба да е наша застъпница пред господа.“, каза пред миряните отец Никола преди да освети храната им за празника.

    Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от българския народ Петка Българска, живее в края на Х и началото на ХІ век. Тя е покровителка на брака и плодовитостта.
    От години християните от с. Войводово се събират за храмовия празник в двора на черквата си, която дели една ограда с джамията в селото.

    Хората тук са свикнали да живеят заедно, да си помагат и да не се делят по вяра, а напротив-да уважават религията на другия.

    Отец Никола завърши проповедта си с многолетствие за всички, които се намираха в църковния двор днес на храмовия празник и за целия български народ.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини