Проф. Михаил Константинов: "Фантомите" на тези избори са 400 000 души

Избирателната активност на местния вот ще е малко над 50%. След приключването на избирателния ден, ЦИК обаче ще обяви по-ниска избирателна активност от реалната и причината за това ще са мъртвите души и разминаване на реалните гласоподаватели и списъците на ЦИК, посочи в интервю за БНТ проф. Михаил Константинов. По думите му тази година "фантомите" са само 400 000 хил., като обикновено са около 1 000 000 млн. 

Гаранцията за честни избори без отбелязване на мъртвите души като гласоподаватели е това, че секционните избирателни комисии са образувани от различни политически сили, добави експертът, който е и председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Той допълни, че тазгодишните местни избори са най-скъпите до момента в историята на България - ще струват 70 000 000 млн. лв. Професорът обясни, че местните избори са най-сложни за провеждане поради високия брой кандидати и преференциите, добавени през 2015, които допълнително усложняват подготовката. 

На въпрос какво мисли за добавения избор "Не подкрепям никого", Константинов отговори, че според него "гласът е празен".

Професорът добави още, че купуването и продаването на гласове леко намалява през годините и призова правоохранителните органи да глобяват и задържат нарушителите, вместо да ги осъждат на пробации. 

По негови думи подготовката за изборите е перфектна, като се набляга на обучението на членовете на СИК. Очаква се ЦИК да въведе онлайн протоколи, на които членовете на секционните комисии могат да се упражняват.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини