Изключително ценен пътеводител в краезнанието издаде регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”

  Изключително ценен пътеводител в краезнанието издаде регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров” в Кърджали. Библиографският указател „Източни Родопи, традиции, празници, обичаи,фолклор” е дело на дългогодишната специалистка в библиографския отдел Златка Янева. Компютърната обработка е осъществена от  Галина Деликирова и Анелия Димитрова. Указателят видя бял свят благодарение на издателство „Светулка 44 АТЕНЕЙ” и е финансирано по проект на „Глобални библиотеки”.Вчера той бе представен в Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”.

  В уводните бележки съставителят на изданието Златка Янева отбелязва: Традициите, обичаите, обредите, празниците и фолкорното богатство занимават хората от дълбока древност до наши дни, защото те са свързани с формирането на определени духовни ценности. Янева допълва още: Днес когато всички се връщат към националните традиции, задачата на библиографията е да представи в цялост и в систематизиран вид книжовното богатство, отразяващо традиционната народна култура на населението в Източните Родопи.

  В уникалния пътеводител на краезнанието в Източните Родопи са застъпени статии на известни краеведи като Мара Михайлова,Никола Иванов, Кирил Попгеоргиев, Мария Николчовска,  Георги Каменов и др.

  Библиографският указател е структуриран по тематични раздели. Статиите в тях са подредени хронологично по датата на публикуването им.

   Изследванията в сферата на краезнанието са непреходни. Трябва да направим всичко възможно да ги съхраним за поколенията, сподели за Кърджали бг вести Златка Янева.

  Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини