Димитровградски читалища се включват в националната кампания "Да! За живот!"

Три димитровградски читалища НЧ "Хр.Ботев 1871" с.Ябълково, НЧ "В.Левски 1929" с.Сталево, НЧ "Пробуда 1896" с.Горски извор ще подкрепят националната кампания "Да! За живот!" на Министерство на здравеопазването за подкрепа на донорството и трансплантацията.

С инициативата по повод Деня на християнското семейство читалищата организират среща-разговор с единствения трансплантиран в България на сърце и бъбрек Георги Пеев и неговата майка, която се явява и донор на Георги. 

На 23 ноември 2019г. от 14.00ч. в салона на читалището в село Ябълково всички, които проявяват интерес към темата за донорството ще могат да попълнят и донорски карти.

Близо 1153-ма български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с надеждата да водят нормален живот, да имат свободата да се придвижват сами, да се срещат с приятели, да отидат на театър или концерт. Всички те очакват втори шанс за живот, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. От 28 държави-членки на Европейския съюз, страната ни заема 28-мо място по брой трансплантирани хора на милион население.

Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“ Кампанията стартира на 5 ноември, като целта ѝ е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.

В рамките на инициативата са отпечатани 50 000 броя „донорски карти“, попълването на които няма юридическа стойност, а единствено оказва волята на техните притежатели. Картите ще бъдат разпространявани на всички събития – част от кампанията. Всеки желаещ да притежава „Донорска карта“ може да я принтира от този сайт!

Националната кампания акцентира и върху необходимостта да говорим за донорството с близките си – нека те са наясно с нашето отношение към проблема. По този начин, в случай на мозъчна смърт, ще им помогнем при взимането на решение в тежък за семейството момент. Последната дума е тяхна.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини