КНСБ: уволняват служители за постове във фейсбук, 50% от болничните в страната са заради стрес на работното място

    Днес в Смолян се проведе дискусия, на която се обсъдиха проблемите на работното място, създадени от коментари и публикации на служители във фейсбук и други социални мрежи.

    Форумът „Фирмени политики за поведение на служители в социалните мрежи“ се организира от КНСБ, а Смолян е 25-я град в страната, в който се провежда.

    Сред интересните теми, поставени на срещата бяха стресът и бърнаут/прегряване/ на работното място и факторите, влияещи върху него, предизвикателства пред правото „да се изключиш от мрежата“ и влиянието на масовите и информационните технологии върху производителността на труда.

    Бяха изнесени фрапиращи случаи от реалния живот, станали след споделяне във фейсбук.

    Рехабилитатор е бил уволнен, защото е публикувал фиша със заплатата си от 388 лв и няколко дни по-късно вече не е бил на работа . Работник от панагюрско рудодобивно предприятие пък бил дисциплинарно уволнен заради коментар в социалната мрежа, който според ръководството е бил остър и е уронил доброто име на компанията, разгласявайки поверителни данни за размера на възнаграждението си.

    Окръжният съд в Пазарджик е оспорил друго дисциплинарно уволнение на работник от август миналата година, който публикувал негативен коментар за работодателя си. След решение на съда обаче- фирмата ще плаща обезщетение от 14 хиляди лева.

    Проучване показва, че фейсбук е най-популярната в България социална мрежа, а потребителите са най-активни по време на работната седмица между 13.00 и 15.00 часа-тоест по време на работа.

    По време на форума специалистите дадоха примери за правила на поведение в социалните мрежи, като призовават хората да не правят публикации в социалните медии, съдържащи не публична финансова или оперативна информация за организацията, в която работят. Проблем би могъл да възникне и ако се изнесе информация, която касае управлението, работното време и отговорностите на служителите, размерът на работните заплати, социални придобивки и обезщетения. Пример за лоша практика е и изнасяне на лична информация за колеги, партньори, симпатизанти и членове на организацията.

    Специалистите, участвали във форума също така изтъкнаха, че не са подходящи публикации на снимки и селфита по време на командировка, а с оглед на сигурността не трябва да се публикува лична информация, социални планове и лична финансова информация, както и домашен адрес.

    По проблемите на стреса на работното място бяха изнесени данни от 2019 година, които сочат, че 50% от болничните в България са заради прегаряне от стрес на работното място, а 30% от текучеството на кадри се дължи именно на него, от което бизнесът годишно понася загуби от над 140 млн.лв.

    В редица развити страни вече са взети мерки именно срещу стреса, свързан с работа, като бяха изнесени данни за законови мерки в държави в Европа.

    Федерацията на работодателите и профсъюзите във Франция например, са подписали ново, юридически обвързващо компаниите в страната национално трудово споразумение, което изисква от служителите „да изключат телефоните си след 18.00 часа“, което на практика се води като „право да се изключиш от мрежата“ след края на работното време. Така служителят не се ангажира с неплатени дейности извън трудовия си договор, като новата мярка вече е част от реформите в Кодекса на труда във Франция за защита на служителите.

    В Германия Volkswagen е първата компания, която е предприела мерки в посока не използване на електронни комуникации извън работно време. Още през 2011г автомобилният производител налага забрана на част от своите служители за достъп до служебен мейл и телефон между 18.15 и 07 часа сутринта.

    В България първите стъпки са направени по отношение на експериментално въвеждане на намалена работна седмица, стана ясно още по време на дискусията, организирана от КНСБ. Консултантска фирма в Русе, която има офиси и в Бургас , е въвела 4 дневна работна седмица. От КНСБ обаче отчитат, че тази мярка не се възприема от повечето работодатели и работодателски организации.

    От синдиката смятат, че тепърва ще се води обществен дебат по темите за политиката и поведението в социалните мрежи, както и въвеждане на механизъм за регулация за ползването им в работно време и уреждане на „правото да се изключиш от мрежата“.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини