6 °C

КНСБ: уволняват служители за постове във фейсбук, 50% от болничните в страната са заради стрес на работното място

  Днес в Смолян се проведе дискусия, на която се обсъдиха проблемите на работното място, създадени от коментари и публикации на служители във фейсбук и други социални мрежи.

  Форумът „Фирмени политики за поведение на служители в социалните мрежи“ се организира от КНСБ, а Смолян е 25-я град в страната, в който се провежда.

  Сред интересните теми, поставени на срещата бяха стресът и бърнаут/прегряване/ на работното място и факторите, влияещи върху него, предизвикателства пред правото „да се изключиш от мрежата“ и влиянието на масовите и информационните технологии върху производителността на труда.

  Бяха изнесени фрапиращи случаи от реалния живот, станали след споделяне във фейсбук.

  Рехабилитатор е бил уволнен, защото е публикувал фиша със заплатата си от 388 лв и няколко дни по-късно вече не е бил на работа . Работник от панагюрско рудодобивно предприятие пък бил дисциплинарно уволнен заради коментар в социалната мрежа, който според ръководството е бил остър и е уронил доброто име на компанията, разгласявайки поверителни данни за размера на възнаграждението си.

  Окръжният съд в Пазарджик е оспорил друго дисциплинарно уволнение на работник от август миналата година, който публикувал негативен коментар за работодателя си. След решение на съда обаче- фирмата ще плаща обезщетение от 14 хиляди лева.

  Проучване показва, че фейсбук е най-популярната в България социална мрежа, а потребителите са най-активни по време на работната седмица между 13.00 и 15.00 часа-тоест по време на работа.

  По време на форума специалистите дадоха примери за правила на поведение в социалните мрежи, като призовават хората да не правят публикации в социалните медии, съдържащи не публична финансова или оперативна информация за организацията, в която работят. Проблем би могъл да възникне и ако се изнесе информация, която касае управлението, работното време и отговорностите на служителите, размерът на работните заплати, социални придобивки и обезщетения. Пример за лоша практика е и изнасяне на лична информация за колеги, партньори, симпатизанти и членове на организацията.

  Специалистите, участвали във форума също така изтъкнаха, че не са подходящи публикации на снимки и селфита по време на командировка, а с оглед на сигурността не трябва да се публикува лична информация, социални планове и лична финансова информация, както и домашен адрес.

  По проблемите на стреса на работното място бяха изнесени данни от 2019 година, които сочат, че 50% от болничните в България са заради прегаряне от стрес на работното място, а 30% от текучеството на кадри се дължи именно на него, от което бизнесът годишно понася загуби от над 140 млн.лв.

  В редица развити страни вече са взети мерки именно срещу стреса, свързан с работа, като бяха изнесени данни за законови мерки в държави в Европа.

  Федерацията на работодателите и профсъюзите във Франция например, са подписали ново, юридически обвързващо компаниите в страната национално трудово споразумение, което изисква от служителите „да изключат телефоните си след 18.00 часа“, което на практика се води като „право да се изключиш от мрежата“ след края на работното време. Така служителят не се ангажира с неплатени дейности извън трудовия си договор, като новата мярка вече е част от реформите в Кодекса на труда във Франция за защита на служителите.

  В Германия Volkswagen е първата компания, която е предприела мерки в посока не използване на електронни комуникации извън работно време. Още през 2011г автомобилният производител налага забрана на част от своите служители за достъп до служебен мейл и телефон между 18.15 и 07 часа сутринта.

  В България първите стъпки са направени по отношение на експериментално въвеждане на намалена работна седмица, стана ясно още по време на дискусията, организирана от КНСБ. Консултантска фирма в Русе, която има офиси и в Бургас , е въвела 4 дневна работна седмица. От КНСБ обаче отчитат, че тази мярка не се възприема от повечето работодатели и работодателски организации.

  От синдиката смятат, че тепърва ще се води обществен дебат по темите за политиката и поведението в социалните мрежи, както и въвеждане на механизъм за регулация за ползването им в работно време и уреждане на „правото да се изключиш от мрежата“.

  СмолянБГвести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
  13 дек 2019
  Последни новини