България е пропита от корупция еднопартийна държава, визите няма да паднат скоро

Решението дали да отпаднат визите за български граждани за САЩ ще бъде съобразно критериите, но същевременно ще е и политическо. Ако се върнете чак до 2000-та година, ще видите, че всички президенти оттогава са казвали, че ще разгледат въпроса. Мога да ви кажа, че България е далеч от отмяна на визите, заяви посланикът на Съединените щати у нас в периода 2002-2005 година Джеймс Пардю в интервю за предаването "Събота 150" на БНР.

Според него в момента съществуват два огромни проблема пред страната ни - корупцията и медийната свобода.

"В общите изявления след такива срещи винаги обръщайте внимание на глаголите. "Възнамеряват" и "планират" да направят нещо. Или "ще" направят нещо. На мен по-скоро ми изглежда като дългосрочно обещание, отколкото като незабавни действия за отмяна на визите. Българите не бива да чакат със затаен дъх, освен ако не бъде постигнат голям напредък по изпълнението на критериите", посочва бившият посланик.

Малко преди срещата Тръмп-Борисов, Пардю публикува доста критична статия, в който той констатира, че България продължава да бъде пропита от корупция, както и че българските медии в огромната си част са вече покорени и компрометирани.

"Отправям тези критики, защото искам България да бъде по-добро място, а не заради самата критика. Защото за мен България е чудесна и с голямо бъдеще пред себе си като демократична страна. Смятам, че България още е в процес на преход и че това може да отнеме още години. Но тя продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите. Положението не беше перфектно, когато бях у вас. Но все пак имаше конкуренция и правителствените представители се държаха отговорно. Не се стигаше до съдебни дела, но поне корупцията излизаше наяве. Това вече го няма. Медиите са подчинени. Аз просто го изговарям гласно и ще продължавам да го правя, ако е необходимо“, заяви американският дипломат.

Според него Съединените щати и Европейският съюз трябва да влияят повече на България за решаването на тези сириозни проблеми.

"Корупцията е най-голямата заплаха за демокрацията. И България има много да наваксва. Във всяка страна има някакво ниво на корупция. Но в повечето развити демокрации държавници се пращат в затвора или поне се уволняват. Дори в администрацията на Доналд Тръмп вече няколко ръководители бяха освободени от постовете им за поведение, което може и да е свързано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора са вече в затвора или очакват присъди. В България това рядко се случва", добави той.

Пред БНР Пардю направи и друг любопитен анализ:

"А и трябва да се съгласите, че в момента България е еднопартийна държава, няма ефективна опозиция. И че дългосрочен ефект от такова управление може да е корупцията".

Според него ЕС е трябвало през 2004-а и 2005-а година да приложи по-голям натиск върху страната ни в битката срещу корупцията.

"Ако бяха по-твърди по този въпрос, България щеше да е много по-напреднала в развитието си. Защото корупцията пречи на икономическото развитие, гони младите хора от страната, какви ли не проблеми създава", каза още Пардю.

Според него до голяма степен срещата в Белия дом е била в отговор на покупката на изтребителите Ф-16.

"Тръмп действа така - направи нещо за мен и аз ще направя нещо за теб. Така Борисов получи среща в Белия дом и съвместно изявление. Но тези изявления са пълни с общи приказки. Но едно нещо в това специално ми се струва значимо - предложението на България за координационен център за НАТО във Варна", добави бившият американски посланик.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Бъ
    Българин.
    9 -5
    02:12, 2 дек 2019
    Ами вие ни докарахте до тука. Защо не "опънете ушите" на нашите самозабравили се олигарси? Явно така ви изнася.
    • До
      До псевдо Българина
      5 -9
      05:17, 2 дек 2019
      Докараха ни до тук твоите руски олигарси и комунис... Виж коментара
    • Бъ
      Българин
      2 -1
      20:01, 2 дек 2019
      Брътвежите на един боклук.
  • 2
    Мо
    Мони Па(у)сито
    6 -4
    11:31, 2 дек 2019
    Така е, руските олигарси купиха двата ТЕЦА-Марица и за това плащаме високи цени за тока.Също така ни изнудиха и да платим предварително и техните руски "нови" самолети,които може и да получим някой ден.
    • Br
      bravo
      7 0
      14:38, 2 дек 2019
      Това е самата истина. Еднопартийна корупцинна шайка. Никога не е било толкова нагла и безочлива управлението на страната ни.
  • 3
    Ба
    Бай Грозю
    2 0
    23:14, 2 дек 2019
    Не случайно Батето, му казваше "мистър пръдлю" долу американските подлоги
  • 4
    Абе визите няма да паднат ама тоя бухал от снимката изглежда като гърмян заек
Последни новини