8 °C

В Могилица възстановиха древен ритуал за Водици, девойки гадаят за кого ще се омъжат

  Читалището в смолянското село Могилица възстанови забравен, но безценен ритуал от миналото, свързан с трите дни на народния празник Водици. Инициативата за възстановката е на библиотекарката Анелия Малинова и местни активни самодейки от читалището. Девойки и момичета от Могилица, облечени в красиви носии, вчера изпълниха традиционния ритуал за гадаене и наричане, свързан с любовта и тайнствата на "мълчаната" вода, която в трите дни около Богоявление се смята за вълшебна.

  „Водиците- характерното в нашия край е, че на 6 срещу 7 януари вечерта, момичетата, които са били за женене са минавали на „Водици“. По- възрастна жена „открадвала“ от съседи пшеница (която те умишлено оставяли) и ги повеждала към близкия поток, като носела със себе си "водач" или хвойново дърво, което служело за мостче. Момите вземали в шепа малко от пшеницата, обричали я, за да видят в съня си своя бъдещ избраник и преминавайки през мостчето я хвърляли водата.  Задължително е при този обичай било да се мълчи до сутринта. Без да продумват, момите се прибирали и лягали да спят, като се вярвало, че в съня си ще видят момъка, за когото ще се оженят.“, разказа за СмолянБГвести Анелия Малинова.

  В ролята на възрастната жена-водач в ритуала, влезе-Силвия Шумарова, която е надхвърлила 70-те си години, но е една от най-активните и сърцати самодейки от Могилица и познава всички в селото., защото дълги години е била медицинска сестра.

  За да се възстанови и пресъздаде старинния ритуал, са разпитани много местни стари жени, които помнят как се е правело на времето.

  „Преди са го правели всички, аз също помня, че когато бях малка, баба ми го правеше за братовчедките ми, които бяха по-големи. Но не си спомнях точно какво е било. Говорихме с поне 10 възрастни жени в Могилица, разпитвахме ги за детайлите и накрая успяхме да уточним точно как е ставало. Оказа се, че в миналото този ритуал е бил изпълняван и от мъже, но после традицията отмира и се е запазва само при жените.“, разказа  още Анелия.

  Тя сподели и интересното откритие, че докато разпитвали старите жени, повечето признали, че наистина сънували бъдещите си съпрузи. „Една от тях, която е от съседно село разказа, че сънувала пътя към Могилица и къщата на мъжа си, друга пък призна, че видяла силуета на мъжа, за когото по-късно се омъжила. Силвия също е видяла своя бъдещ мъж, за когото се омъжила.“, разказва още Анелия.

  Тя е категорична, че за да познаем себе си, трябва да познаем корените си. "Познавайки традициите си, се сдобиваме със силата на предците си. Ако аз не работех в читалището, нямаше да се разровя, да тръгна да чета и да разпитвам, и нямаше да открия, и да знам тези толкова ценни народни вярвания и обичаи. В Могилица имаме една малка общност, която редовно се събира, стараем се да държим буден духа.“, признава библиотекарката, която е сред активните участнички в местната самодейност. По думите й девойките, които участвали във възстановката на 6 януари 2020г са били малко смутени, но с огромен интерес и вълнение влезли в ролята на момите, които „дирят любимия.“

  „Някои от тях се притесниха дали няма да сънуват някой друг освен настоящите си гаджета, но ние ги успокоихме, че това е стар обичай и носи добър късмет.“, смее се Анелия и допълва, че в Могилица ще продължат да събират и възстановяват обичаите от живота на предците от родопското село.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
  29 яну 2020
  Последни новини