В Могилица възстановиха древен ритуал за Водици, девойки гадаят за кого ще се омъжат

  Читалището в смолянското село Могилица възстанови забравен, но безценен ритуал от миналото, свързан с трите дни на народния празник Водици. Инициативата за възстановката е на библиотекарката Анелия Малинова и местни активни самодейки от читалището. Девойки и момичета от Могилица, облечени в красиви носии, вчера изпълниха традиционния ритуал за гадаене и наричане, свързан с любовта и тайнствата на "мълчаната" вода, която в трите дни около Богоявление се смята за вълшебна.

  „Водиците- характерното в нашия край е, че на 6 срещу 7 януари вечерта, момичетата, които са били за женене са минавали на „Водици“. По- възрастна жена „открадвала“ от съседи пшеница (която те умишлено оставяли) и ги повеждала към близкия поток, като носела със себе си "водач" или хвойново дърво, което служело за мостче. Момите вземали в шепа малко от пшеницата, обричали я, за да видят в съня си своя бъдещ избраник и преминавайки през мостчето я хвърляли водата.  Задължително е при този обичай било да се мълчи до сутринта. Без да продумват, момите се прибирали и лягали да спят, като се вярвало, че в съня си ще видят момъка, за когото ще се оженят.“, разказа за СмолянБГвести Анелия Малинова.

  В ролята на възрастната жена-водач в ритуала, влезе-Силвия Шумарова, която е надхвърлила 70-те си години, но е една от най-активните и сърцати самодейки от Могилица и познава всички в селото., защото дълги години е била медицинска сестра.

  За да се възстанови и пресъздаде старинния ритуал, са разпитани много местни стари жени, които помнят как се е правело на времето.

  „Преди са го правели всички, аз също помня, че когато бях малка, баба ми го правеше за братовчедките ми, които бяха по-големи. Но не си спомнях точно какво е било. Говорихме с поне 10 възрастни жени в Могилица, разпитвахме ги за детайлите и накрая успяхме да уточним точно как е ставало. Оказа се, че в миналото този ритуал е бил изпълняван и от мъже, но после традицията отмира и се е запазва само при жените.“, разказа  още Анелия.

  Тя сподели и интересното откритие, че докато разпитвали старите жени, повечето признали, че наистина сънували бъдещите си съпрузи. „Една от тях, която е от съседно село разказа, че сънувала пътя към Могилица и къщата на мъжа си, друга пък призна, че видяла силуета на мъжа, за когото по-късно се омъжила. Силвия също е видяла своя бъдещ мъж, за когото се омъжила.“, разказва още Анелия.

  Тя е категорична, че за да познаем себе си, трябва да познаем корените си. "Познавайки традициите си, се сдобиваме със силата на предците си. Ако аз не работех в читалището, нямаше да се разровя, да тръгна да чета и да разпитвам, и нямаше да открия, и да знам тези толкова ценни народни вярвания и обичаи. В Могилица имаме една малка общност, която редовно се събира, стараем се да държим буден духа.“, признава библиотекарката, която е сред активните участнички в местната самодейност. По думите й девойките, които участвали във възстановката на 6 януари 2020г са били малко смутени, но с огромен интерес и вълнение влезли в ролята на момите, които „дирят любимия.“

  „Някои от тях се притесниха дали няма да сънуват някой друг освен настоящите си гаджета, но ние ги успокоихме, че това е стар обичай и носи добър късмет.“, смее се Анелия и допълва, че в Могилица ще продължат да събират и възстановяват обичаите от живота на предците от родопското село.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 11.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
  11 юли 2020
  Последни новини