Искате климатици вместо печки на дърва? Срокът за кандидатстване е удължен до 31 март

Изображение 1 от 2

    Община Смолян удължава до 31 март т.г. срока за подаване на заявления по проекта за подмяна на горивната база, при който печките на дърва и въглища ще се подменят безплатно с друг вид отоплителни уреди.

    Наблюдава се изключителен интерес от страна на хората към програмата, опашките пред  Деловодството не спираха особено в края на 2019 г., когато беше последният срок. Подадените заявления до 31 декември м.г.  са 1548 и по тази причина, за да могат всички желаещи да ползват програмата, Община Смолян удължава до 31 март т.г.  срока за подаване на заявления  по проекта „ Мерки за  подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“,  финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. 

    На 1 юли миналата година   в МОСВ  кметът Николай Мелемов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с министъра на околната среда и водите Нено Димов по проекта за подмяна на горивната база.  Стойността му е  9 604 317,86 лв.

    Смолян е сред първите общини в България, подписали договор за безвъзмездно финансиране и от  1 октомври  започнаха  дейностите  от първия етап по проекта. Той е задължителен и без него не може да се премине  директно към смяна на горивната база.  Община Смолян очаква съдействие от гражданите по време на проучванията и обследванията, за да премине по- бързо тази фаза.

    "Защитили сме висок бюджет, надяваме се в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на договора процесът по смяна на горивната база става необратим.",  коментира  кметът  Мелемов.

    Няма ограничение за подаване на заявления. Всички, които желаят могат да се включат в програмата. Изискванията са към момента  хората да се отопляват на твърдо  гориво и да имат желание да подменят своите отоплителни уреди с алтернативни – ток, пелети, газ и др. Условието е три години да ползват подменената горивна база, за да се постигне целта на програмата, а именно да се подобри качеството на атмосферния въздух.

    От Общината припомнят, че заявлението за участие и  всички изискуеми документи  се попълват и подават от собственика на жилището. Документите могат да бъдат подадени в деловодството на община Смолян или чрез електронно сканирани документи в PDF формат на e-mail: merki.smolyan@gmail.com.  Образците могат да се свалят от сайта на община Смолян на адрес: http://www.smolyan.bg/bg/menu/fl/89

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини