Поразителни снимки на марсиански кратер, пълен с лед

Изображение 1 от 3

    Макар вероятността за наличие на течна вода на Марс да е тема, будеща огромен интерес, знаем със сигурност, че на Червената планета има изобилие от лед – при това какъв! Апаратът на Европейската космическа агенция Mars Express направи удивителни снимки на кратера Корольов с диаметър 81.4 км близо до Северния полюс на Марс. Кратерът е пълен с чист, непокътнат лед през цялата година.

    Подобно на Земята, на Марс също има сезони. Също като на Земята по-топлите сезони водят до намаляване на леда. Но кратерът Корольов, образуал се след сблъсък в далечното минало на Червената плавена и кръстен на съветския инженер Серегей Корольов, е изключение.

    Той е вид геологично образувание, известно като “студен капан”. Кратерът е изключително дълбок, близо 2 км. От дъното му се издига купол от воден лед с дебелина 1.8 км и 60 км в диаметър.

    Кратерът съдържа 2 200 кубични километра лед, макар съдържанието на марсиански пясък да е неясно.

    Когато въздухът преминава над леда (да, на Марс има въздух – негоден за дишане и твърде разредено, но го има), той се охлажда и потъва – резултатът е слой студен въздух точно върху леда. Тъй като въздухът е слаб проводник на топлина, студеният слой действа като изолация и предпазва леда от по-топлия въздух, пречейки му да се разтопи.

    Марс Експрес, който отбелязва 15-тата си годишнина в орбита около Марс на 25-ти декември, той прелетя няколко пъти над кратера Корольов миналата година, и направи снимки със своята HRSC камера.

    Източник: sciencealert.com

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини