Днес е международен ден на ръкописното писмо

    Днес е международния  ден на ръкописното писмо. Едно от най-ценните ръкописни писма, с които разполага Хасково е на именитата цигуларка Недялка Симеонова. То се съхранява в Регионалния исторически музей на Хасково.

    Писмото на даровитата ни музикантка и музикална педагожка е от 1957 г., написано е в Прага, в хотел „Амбасадор“ и е адресирано до родителите й. В него Недялка Симеонова разказва впечатленията си от столицата на Чехословакия и от концертите, които изнася там.

    Разказва на близките си, че става сутрин много рано, още в 4-5 часа, за да стигне до мястото на репетициите, а на масата за вечеря сяда едва след края на концертите.

    Недялка Симеонова е родена в Хасково през 1901 г. Животът й е низ от огромни творчески успехи, крахове и разочарования в личния живот. Започва да свири още на 6 години, а първите си уроци получава от самоукия си баща музикант.

    Първият й концерт на сцената на читалище „Заря“ се превръща в събитие за Хасково, за което дълго се говори.

    Седемгодишната Недялка Симеонова заминава с родителите си в София. А там за блестящата й световна кариера като пророк се оказва Иван Вазов. По-късно става първата българска цигуларка, получила световна известност през 20-те години на миналия век. Тя е първата българка с концерт в Карнеги Хол. Свири на цигулка "Галиано". През 1948 г. става професор в Музикалната академия в София, а две години по-късно получава званието „Заслужила артистка“ на България. Умира през 1959 година.

    В нейна памет от 1971 г. в Хасково се провеждат музикални дни "Недялка Симеонова" и конкурс за млади цигулари.

    По повод 115-ата годишнина от рождението й през 2016 година РИМ-Хасково издаде и специален албум с биографичен текст, съставено от д-р Красимира Узунова.

    А инициативата за отбелязването на Международния ден на почерка или ръкописното писмо е  на Асоциацията на производителите на инструменти за писане. Любопитно е, че именно на 23 януари е роден изтъкнатият американски държавник Джон Хенкок, който пръв поставя своя подпис под Декларацията на независимостта.

    Твърди се, че по почерка на човека може да се разбере повече, отколкото самият той може да разкаже за себе си. Науката графология е създадена именно с идята за по-дълбоко вникване в личността посредством анализиране на почерка.  Чрез нея, с помощта на сложни методики, се изчисляват някои тенденции в поведението, лични пристрастия и дори евентуалната склонност към депресия.
    Особен интерес за учените представляват ръкописите на известните. В дневници, писма, поеми и дори в обикновени бележки експертите намират доказателства или опровержения за твърдения, свързани с гениите, оставили следа в човешката история.

    haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини