Ракът може да бъде открит години преди заболяването

Онкологичните заболявания са обект на все повече изследвания, които имат за цел не само да установят техните причинители, но и да открият нови начини за лечение и превенция.

Последното подобно изследване е дело на учени, които изследват проби от 2800 тумора и 38 разновидности на рака. А голямото откритие е, че повечето ракови заболявания проявяват своите първи признаци много преди момента, в който могат да бъдат диагностицирани. Говорим за години, дори и десетилетия.

Тези най-ранни симптоми на зараждащ се рак са генетични мутации, които превръщат здравите клетки в злокачествени. Те настъпват дори във видимо здрава тъкан и много преди да се появяват останалите симптоми на заболяването.

Около половината от най-ранните мутации възникват само в девет гена, което ограничава спектъра на наблюдение. Когато тези генни мутации достигнат до клетките, ги преобразуват в ракови. А туморите могат да се образуват от клетки, свързани с различни генетични мутации, пише Guardian.

Това откритие дава надежда на учените, че може в бъдеще да се изработят нови генетични тестове, които да улавят мутациите още в ранен етап и да ги стопират преди да са се превърнали в раково заболяване. Това обаче все още е в сферата на медицинската фантастика.

Коментари в сайта

Последни новини