Отварят безплатно единственият музей на ски-спорта в Чепеларе с над 700 купи и медали

Днес- 7 февруари в община Чепеларе се провежда и традиционният Зимен Олимпийски ден, отново посветен на победата на Дафовска, донесла единственият за сега златен медал от зимни олимпийски игри

Община Чепеларе става част от инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“, като ще участва в проекта за популяризиране на културно- историческото наследство с два дни – на 9 и 15 февруари 2020 г. В тези два дни, емблематични културно-исторически и туристически обекти в града ще посрещат гости без такси.

Тази неделя – 9 февруари с вход свободен ще е Музеят на ските и ски-спорта. Той е единствен по рода си в България и е открит през 1998 година, след като биатлонистката Екатерина Дафовска печели златен медал в Нагано на Зимните олимпийски игри.

Музейният фонд включва над 700 различни експоната, като купи, медали и снимки, които показват развитието на зимните спортове и ските в региона и спортната история на личности, допринесли за развитието на ски-спорта и на града, като ски-център.

Посетителите имат възможност да научат интересни факти, свързани с някои от най – успешните български именити личности в зимните спортове – Екатерина Дафовска, Шинка Куцинова, Кръстана Стоева, Борислав Киряков, Радослав Янков, Димитър Герджиков и други, които са записали имената си в златните страници в историята на родния и световния ски спорт.

На 15 февруари с вход свободен ще е Музеят на родопския карст в Чепеларе, който съществува от 1980 година и е единственият подобен на Балканския полуостров. Експозицията е разделена в няколко тематични направления. В раздел геология са показани минерали, характерни за пещерите в района, като ахати, корунд и други скъпоценни и полускъпоценни камъни.

В отделите биоспелеология и палеонтология на музея са показани животински видове, които живеят в пещерите или са ги обитавали в древността. В родопските пещери са намерени много кости от пещерна мечка, като гостите могат да видят възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка. Любопитно е, че пещерите в региона са били обитавани и от пещерни леопарди в миналото. В музея е изложена долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа. Има и останки от носорози, които преди хиляди години са населявали нашите земи.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини