Избраха д-р Розалин Хаджиев за председател на Тракийското дружество в Златоград

Д-р Розалин Хаджиев от Златоград оглави тракийското дружество „Дельо войвода“ в града. Изборът му е без прецедент в историята на тракийските дружества. Това стана на отчетно- изборно събрание на тракийското дружество, което си партнира с кърджалийското „Димитър Маджаров“ в рамките на Съюза на тракийските дружества, чийто председател е инж. Яни Янев. Гост  на събранието от Кърджали  бе историкът и председател на НЧ „Тракия 2008“ Йордан  Митев. Беше изнесен доклад от досегашния председател Марин Чингаров. Досегашният председател Марин Чингаров бе избран за почетен ръководител, а на събранието бе предложен за нов председател ветеринарният лекар Розалин Хаджиев, известен със своите занимания в сферата на кразнанието.

В своето изказване новоизбраният председател д-р Розалин Хаджиев изтъкна, че приема избирането си като признание за всички златоградчани, независимо от религиозната им принадлежност. Тракийци се установяват в Златоград след двете национални катастрофи през 1913г. и 1919 г. , като18 семейства намират прием в Златоград. Много от тях идват от селата Габрово и Йеникьой, Ксантийско. Те са посрещнати радушно от местното население. Тракийските бежанци получават известно обезщетение от държавата, но заделят средства за построяването на училище в Златоград.

Тракийското дружество ще продължи да работи за опазване на културно-историческото наследство и патриотичното възпитание на младите златоградчани, подчерта пред Кърджали бг вести д-р Розалин Хаджиев.

Георги Кулов

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Тр
    Тракиец
    1 0
    21:36, 25 дек 2020
    Има един Съюз на тракийските дружества в България и седалището му е в София. Това е решение на българския съд!
Последни новини