Смолянчани изкачиха най-високия връх в Стара планина за 101 -я рожден ден на ТД "Карлък"

    По повод 101-та си годишнина, смолянското туристическо дружество „Карлък“ проведе двудневен туристически поход до Райското пръскало и връх Ботев.

    След изкачването на върховете Мусала в Рила и Вихрен в Пирин през 2017-та, група туристи от Смолян осъществиха мечтата си да покорят третия по височина връх в България. Ентусиастите от Туристическо дружество „Карлък“ в Смолян посветиха изкачването на най-високият в Стара планина- връх Ботев, на 101-та годишнина от създаването на дружеството.

    Поради сериозността на прекода към 2 376 метровия връх, в групата се включиха най-издръжливите катерачи, най-младият от които- талисманът на планинарите-8 годишната смолянчанка със спортен дух Мария Райска. Върхът превзе и осмокласничката Александра Иванова и единадесетокласника Христо Железаров, заедно с родителите си.

    „Както всяко групово преживяване и това бе уникално и неповторимо. Изкачването ни започна от местността Паниците край Калофер. За повечето от нас това бе първа лична среща със Стара планина, коята ни посрещна с обляни в слънце ливади, стада от овце и свободно пасящи крави, а малко по-късно многократно ни охлаждаше с дъждец и обвиваше върховете си с пълзящи мъгли“, разказа за СмолянБГвести една от участничките във високопланинския тур Антоанета Стоименова.

    Групата премина през вековни букови гори и много бързоструйни потоци на Джендема и през стръмните зъбери, прорязани от водопади - пръскала- „Горда Стара планина“. Преходът до хижа “Рай“ на надморска височина на 1430 м продължи шест часа, а гледките в Национален парк „Централен Балкан“, в южното подножие на връх Ботев и най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров -Райското пръскало, ще останат дълго в спомените на планинарите от Смолян.

    Пред хижата ги посреща палатков лагер с много млади хора, дошли за освещаването на новопостроения в съседство параклис „Свети Никола“, а смолянчани се включиха в празничния курбан за освещаване на храма. В синхрон с празника те бяха опръскани и от чистата планинска вода на Райското пръскало, падащо от почти 125 метра височина. Във втория ден от планинския преход най-запалените катерачи се отправиха към първенеца Ботев, който изкачиха след 10 часов преход.

    „Всеки беше достигнал своята туристическа мечта. За едни тя бе Райското пръскало и хижа "Рай", а за други врах Ботев.“, допълни Антоанета и покани всички любители на планината в следващи експедиции.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини