Истинският брой на заразените с коронавирус в Иран може да надхвърля 18 000

Истинският брой случаи на коронавирус в Иран може да надхвърля 18 000, според предварителен анализ на канадски изследователи, предполагащ епидемия там, близо 200 пъти по-голяма от това, което е докладвала страната, и ситуация с потенциално тежки глобални последици.

Говорител на иранското министерство на здравеопазването каза във вторник, че в страната има 95 (в четвъртък, 27 февруари са вече 141) потвърдени случая на Covid-19 и 15 смъртни случая (22 на 27.02).

Истинската степен на епидемията е "не само за хората в Иран, но и за канадците и всички останали на планетата", каза Айзък Богоч, съавтор на анализа и специалист по инфекциозни заболявания в Многопрофилната болница в Торонто и Университета на Торонто.

"Ние сме толкова взаимосвързани, че това не е само ирански проблем."

Експертите изразиха загриженост, че степента на разпространение в Иран е недостатъчно докладвана и че неконтролираното предаване в страната може да има дълбоки последици за ограничаване на глобалното разпространение на болестта. Иран граничи с или има тесни връзки с няколко държави, включително Ирак, Афганистан и Сирия, които нямат почти никакъв капацитет за откриване или възпиране разпространението на инфекции.

Канадските учени, група специалисти по инфекциозни болести и математически модели, анализират данни през уикенда, за да преценят реалния размер на епидемията в Иран. Резултатите бяха публикувани във вторник на medRxiv, сайт, който публикува предварителни изследвания, които все още не са проверени и публикувани в списание.

Екипът базира своя анализ отчасти на броя на международните случаи, свързани с Иран.

Миналата седмица Британска Колумбия съобщи за потвърден случай на Covid-19 при лице, което наскоро е пътувало от Иран. По това време Иран докладва само за пет потвърдени случая.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Go
    gost
    3 -1
    13:25, 27 фев 2020
    Ей на това сса способни тъпите чалми и диктарските режими. И тука още има тъпаци коита ги защитават и повтарят че били много велики те и руснаците. Комунисти долниииии!
Последни новини