Заразата плъзна: Още две нови положителни проби от Смолян, единият е от девинско село

Две нови положителни проби от Смолян са установени от референтаната лаборатория и заразата е потвърдена. Това обявиха от Националния оперативен щаб. И двете новозаразени лица са били в контакт с първия доказан случай на 40-годишният мъж Р.Д. с психично заболяване.

Един от двамата доказани днес случая на корона вирус е мъж на 32 години от девинското село Гьоврен, работил е в курорта Пампорово и се е върнал преди няколко дни в селото. Младият мъж се почувствал неразположен, посетил е спешното отделение в смолянската болница, където му е назначено лечение и се е прибрал у дома, обясни кметът на Община Девин Здравко Иванов и до пълни, че  по-късно състоянието му се е влошило рязко. Това наложило на 18 март младият мъж отново да дойде в смолянската болница, като е настанен в Инфекциозно отделение и му е взета проба за корона вирус. 

Здравните власти и органите на реда правят всичко възможно да установят всички лица, с които Р.Д. и ммладият мъж от Гьоврен са контактували.

Има сериозни подозрения, че психично болният  мъж е бил със симптоми на зараза доста преди 13 март, когато е пристигнал на територията на Смолян, научи СмолянБГвести.  Много активно се работи и по установяавне на другите контакти на двамата заразени, специалистите се надяват да стане до два -три дни..

Според експерти ситуацията в Смолян има добра страна-че територията ни е малка и бързо се издирват лицата, като се прави всичко възможно до няколко дни да са установени и всички в Пампорово, които са могли да имат контактни с младия мъж от Гьоврен.

Прогнозата сочи обаче, че пробите с положителна находка за корона вирус ще растат ежедневно и властите призовават за стриктно спазване на мерките за сигурност и карантина.

До момента от Смолян в София са изпратени проби на 17 кантактни лица, а още други контактни се издирват. В 11 часа утре от РЗИ ще коментират отново ситуацията.


Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини