3 °C

Спекула или пазарна икономика? Вдигнаха цените на основни продукти в Смолян.

Изображение 1 от 2

  От началото на извънредната ситуация в Смолян цената на горивата по бензиностанциите започна да пада. Предимно в малките бензиностанции най-масовият бензин стигна до 1.77 за литър, показа проверка на СмолянБГвести. До сега практиката е показвала, че при по-евтини горива, цените и на останалите стоки също стават по-ниски. Във време на пандемия и когато всеки смолянчанин „стиска“ всяка стотинка – не за почивки и развлечения, а за физическото си оцеляване цените дори на основни хранителни продукти скочиха. По-високи са цените дори в малките квартални магазинчета, показа проверка на СмолянБГвести. Пример: ако миналата седмица килограм картофи се търгуваше между 80 ст и един лев, сега цената варира от 1.10 до 1.40 за килограм. Цинично са се покачили дори цените на бебешките храни. Адаптираното мляко е с между 5-7 лв. по-скъпо от преди месец, алармират във фейсбук групата си майките на Смолян. Екипът ни се натъкна и на друг парадокс. Златоградска фирма продава във фирмения си магазин в Смолян предпазни маски на цена малко над 2 лв. Абсолютно същите маски тяхно производство в супермаркет се продават за 5 лева бройката. Дезинфектиращият спирт в магазинчето струва малко над 6 лв., в други магазини тази цена е задраскана и на нейно място е записана цена 9.00 лв. Остава открит въпросът кое налага тази огромна разлика в цената. Иначе смолянските търговци се оправдавт с борсите, а те пък с търговците в магазините. Пред проверяващите за спекула високите цени се оправдават със свободата на пазара, с търсенето и предлагането. Иначе социалната мрежа е задръстена от призиви да си помагаме взаимно и как само ако си помагаме и бъдем единни ще оцелеем. Но явно познавайки психологията си, народът отдавна е измислил мъдрости като „Ден година храни“, „Пий сиромашка кръв“ и „Сития на гладния не вярва.“

  Анелия Веселинова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Още новини

  Хороскоп за 04.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
  04 апр 2020
  Последни новини