Този път попада под вода два пъти дневно

Изображение 1 от 4

    Пасаж дьо Гуа е един необикновен път, който свързва континенталната част на Франция с остров Нуармут.

    Два пъти на ден след отлив той става достъпен за движение в продължение на няколко часа. През останалото време обаче пътят е под водата, която на моменти достига до четири метра.

    Този природен феномен, който позволява естествената връзка между сушата и острова, бил отбелязан най-напред през 1701 г. През 1840 г. бил построен специален павиран път, който позволява движението на коне и на каруци. В момента шосето е с дължина 4.5 километра.

    Преминаването по него обаче не е лесна работа и предупредителни знаци ви обръщат внимание, че може лесно да попаднете в плен на прииждащата вода. На едно място е издигната и специална кула, където евентуално да се приютите, ако приливът ви застигне. За съжаление, ако останете в колата в такъв момента, определено няма да сте в безопасност.

    По света съществуват още такива пътища, но пасаж дьо Гуа, със своите 4.5 километра, е най-дългият. С течение на годините, по пътя започнали да се движат каруци, а по-късно с помощта на специални съоръжения, пътят бил асфалтиран. И в момента пътят се използва активно, но при известен риск за туристите.

    Този необичаен път е използваем само в часовете на отлив, през останалото време е покрит с 4 м. вода. 

    Освен това, приливите идват много бързо и не всички успяват да напуснат пътя навреме. И докато пешеходците могат да се спасят на специално изградени за целта кули, то спасяването на колите е почти невъзможно. Това е рискът.

    Източник: obekti.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини