Общо пет са положителните проби на медицински специалисти, трима от тях на лекари

Здравната инспекция: установени са пропуски в противоепидемичните мерки в болничните заведения, при нови такива, ще има наказания

От всички 18 позитивни с коронавирус на територията на Смолян и областта, 3-ма са медицински специалисти и 2-ма- друг персонал в лечебни заведения. Това съобщават от РЗИ Смолян и уточняват, че помежду им няма епидемична връзка. 54 са контактните сред колегите им лица, като в лечебното заведение, където работят е направена дезинфекция и са взети проби за изследване, от тях няма потвърдени положителни.

Според Методиката на СЗО за оценка на риска на медицинския персонал, тези които работят с лични предпазни средства се категоризират като нискорискови и проби им се взимат при поява на симптоми.

В МБАЛ–Смолян има доказани сред персонала 3 случая на COVID–19: 1 медицинска сестра и 2-ма друг персонал, от които 1 вече е излекуван. В болницата контактните са 22, в различни отделения.

За недопускане разпространението на вируса в лечебните заведения, РЗИ е издала предписания на началниците на отделения и на директорите, за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Предоставени са инструктивни материали и алгоритми на поведение, за правилно използване на лични предпазни средства, за дезинфекция. Контрол се упражнява от ръководствата на заведенията и от инспектори на РЗИ.

Установени са пропуски, наложили повторно завишаване на вниманието на болничните ръководства за строг контрол. Следващата стъпка е налагане на наказания. Разчитаме и на гражданите, които установят нарушения, да подават сигнали в РЗИ, допълват от санитарната инспекция.

Готовността на болниците е обсъждана на заседание на Областния оперативен щаб за противодействие на COVID – 19. Съгласно Заповедта на министъра на здравеопазването от 27 март, в четирите многопрофилни болници в Смолян, Мадан, Златоград и Девин са предприети мерки за лечение и наблюдение на пациенти с новата инфекция. Изградена е система за триаж и недопускане смесването на инфектирани пациенти и такива с други оплаквания. От здравната инспекция отчитат още, че са осигурени необходимите лични предпазни средства на работещите там.​

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 10.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
10 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Малко движение няма да ви се отрази зле, размърдайте се. Добре е че се замисляте, но все пак не прекалявайте. Няма да разберете кога денят е минал, а вие все още не сте се събудили. Не е чудно, че близките ви не ви разбират.
10 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се заемете днес, от вас ще струи добро настроение, което влияе положително на всички около вас. Не позволявате на дребни неща да ви пречат и дори не ги забелязвате. Ще се справите успешно с личен въпрос, който ви вълнува от доста време. Помогнете на приятел, който се нуждае от деликатен съвет и ви е гласувал доверието си.
10 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
10 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
10 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Добре е да се овладеете на време и да не търсите съмнителни пътища за финансиране. Решавайте проблемите си със собствени средства. В семейството вземете твърда позиция и не се поддавайте на емоциите си. Не се месете и в личния живот на близките си. Търпението ви относно съдебно дело ще бъде възнаградено, изчакайте.
10 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават проблеми, свързани с вашето и на близките ви здраве. Не се натоварвайте прекалено много с работа. Щадете и нервите си. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да ви го търси.
10 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват.В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
10 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът към промяна на мнозина от вас, най-сетне ще бъде удовлетворен. Неочаквано събитие ще даде нова и желана от вас насока на живота ви. Предпазливостта при вземането на решение няма да ви навреди, но не се бавете много.
10 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Самостоятелните занимания днес ще ви донесат очакваните резултати, най-вече в личните дела. Обществената ви ангажираност ще ви срещнат с хора, чиито вълнения споделяте и вие. Заедно ще се опитате да промените нещата, които са по силите ви, за да направите живота си по-добър.
10 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Условията, в които се реализирате благоприятстват начинанията ви. Стремежът към успех на всяка цена, може да ви донесе неприятности. Не се колебайте да вземате бързи решения, ако ситуацията го изисква. А това може да се наложи много скоро. За здравето трябва да положите и грижи, ако не желаете то да напомня за себе си.
10 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нагласа сте да се ангажирате и с чужди проблеми в името на доброто разбирателство, но помислете. Много скоро може да се окажете в трудна ситуация, изпадайки в невъзможност да свършите работа и то не по ваша вина. Ограничете се в своите отговорности и живейте по-спокойно. Нямате нужда от излишни главоболия.
10 авг 2020
Последни новини