Общо пет са положителните проби на медицински специалисти, трима от тях на лекари

Здравната инспекция: установени са пропуски в противоепидемичните мерки в болничните заведения, при нови такива, ще има наказания

От всички 18 позитивни с коронавирус на територията на Смолян и областта, 3-ма са медицински специалисти и 2-ма- друг персонал в лечебни заведения. Това съобщават от РЗИ Смолян и уточняват, че помежду им няма епидемична връзка. 54 са контактните сред колегите им лица, като в лечебното заведение, където работят е направена дезинфекция и са взети проби за изследване, от тях няма потвърдени положителни.

Според Методиката на СЗО за оценка на риска на медицинския персонал, тези които работят с лични предпазни средства се категоризират като нискорискови и проби им се взимат при поява на симптоми.

В МБАЛ–Смолян има доказани сред персонала 3 случая на COVID–19: 1 медицинска сестра и 2-ма друг персонал, от които 1 вече е излекуван. В болницата контактните са 22, в различни отделения.

За недопускане разпространението на вируса в лечебните заведения, РЗИ е издала предписания на началниците на отделения и на директорите, за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Предоставени са инструктивни материали и алгоритми на поведение, за правилно използване на лични предпазни средства, за дезинфекция. Контрол се упражнява от ръководствата на заведенията и от инспектори на РЗИ.

Установени са пропуски, наложили повторно завишаване на вниманието на болничните ръководства за строг контрол. Следващата стъпка е налагане на наказания. Разчитаме и на гражданите, които установят нарушения, да подават сигнали в РЗИ, допълват от санитарната инспекция.

Готовността на болниците е обсъждана на заседание на Областния оперативен щаб за противодействие на COVID – 19. Съгласно Заповедта на министъра на здравеопазването от 27 март, в четирите многопрофилни болници в Смолян, Мадан, Златоград и Девин са предприети мерки за лечение и наблюдение на пациенти с новата инфекция. Изградена е система за триаж и недопускане смесването на инфектирани пациенти и такива с други оплаквания. От здравната инспекция отчитат още, че са осигурени необходимите лични предпазни средства на работещите там.​

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини