Шефът на РЗИ Смолян д-р Кубатева: Броят на заразените ще нараства, с тях и заразоносителите без симптоми!

Епидемичният процес следва нормалния си ход - след първите случаи идва увеличаването им. Намираме се на този етап. Спазването на физическа изолация- със стоенето в къщи, дава възможност броят на забелелите да се увеличава плавно, да се печели време, за д аможе лечебната мрежа да обгрижи всеки един случай, до откриване на лечение и изграждане на обществен имунитет. Наложително е да продължаваме да спазваме доказаните ефективни мерки.“ Това каза по повод на ситуацията във връзка с разпространението на covid-19, шефът на РЗИ в Смолян д-р Мими Кубатева и призова всички за празниците да останем в къщи.

С увеличаване на положителните случаи, ще се увеличат и безсимптомните заразоносители, които са най-опасни за всички, включително и в болнична среда. Това налага да носим маски, особено в затворени пространства, да спазваме лична и битова хигиена, да стоим в домовете си. Дисциплината и отговорността на всеки от нас имат ключово значение за справяне с инфекцията от коронавируса и развитието на ситуацията го показва. По отношение на лечебните заведения, основното е да се работи с лични предпазни средства и да се спазват противоепидемичните правила за безопасност на персонал и пациенти.

Относно тревогите на гражданите, че в областта има немалък брой случаи на фона брой население, бих обяснила, че ситуацията при нас е в резултат на внесената зараза от чуждестранните туристи почивали в к.к. Пампорово, където работят много хора от областта, както и завърналите се от чужбина съграждани. Това ни поставя по – близко по обстоятелства до град Банско, макар че Смолян не е огнище на инфекцията. Случаите са диагностицирани и са предприети необходимите лечения и противоепидемични мерки, каза още д-р Кубатева и отново призовава родопчани да бъдат особено предпазливи по време на предстоящите празнични дни.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини