Започва масово тестване в страната, в Смолянско позитивните са 26 /обновена/

Към 17 часа на 15 април, новите случаи с регистрирана положителна проба на заразени с коронавирус в Смолянска област са пет, като общо в областта са 26, според официална статистика, дадена от Националния оперативен щаб.
С позитивен резултат е 71-годишна жена- съпруга на установения пациент от община Мадан и двамата се намират в изолирано отделение в МБАЛ " Проф.д-р Константин Чилов" в Мадан. Семейството е от село Върбина, двамата са с пневмония и са в стабилно състояние. 
С позитивен резултат е 71-годишен мъж, съпруг на установената пациентка от Чепеларе, която е с бронхопневмония в инфекциозното отделение на областната болница. Той е с диагноза пневмония и с придружаващи заболявания, лежи в същото отделение.
Третият случай е на жена на 54 години от Смолян, санитар в областната болница. Тя е без симптоми и ще бъде под карантина 28 дни в дома си, наблюдавана от личния лекар.
Семейство мъж-63г. и жена-61г. от Неделино, прибиращи се от Великобритания, и със симптоми още преди връщането си в България, са с положителни проби и са настанени за лечение в УМБАЛ " Свети Георги" в Пловдив. Не са пребивавали на територията на област Смолян и не са влизали в контакт с жители на областта. Проучени и карантинирани за 14 дни ще бъдат всички контактни.

По-рано днес стана ясно, че започва масово тестване на българските граждани, за да бъде обхваната много по-голяма част от населението на България. Това обявиха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, които посетиха медицинския център в Банско, където в момента се тестват масово жителите на града.

Министър Ананиев изтъкна, че на редица места в страната вече се реализира такъв тип масирано тестване и даде пример с Банско, Бургас и София. То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране с COVID-19. Ананиев посочи още, че в България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за COVID-19 и лаборантите са оборудвани с всички необходими предпазни средства. „Това е пътят, по който ще вървим – масово тестване“, посочи министър Ананиев.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    См
    Смешни сте
    1 -1
    22:37, 15 апр 2020
    Тия по на 70 години как са се заразили или ай те са с плевмония ще ги пишем с корона вирус.

Видеа по темата

Още новини

Последни новини