SpaceX извежда хора до МКС за пръв път на 27 май

NASA обяви, че екипажният полет на SpaceX ще стартира на 27 май. Информацията е на The Washington Post. Полетът ще отбележи първото изстрелване на астронавти от американска земя от 2011 г. насам и това ще бъде първият полет на SpaceX, превозващ пътници, а не само товари.

Ако успее, този тест на Crew Dragon Demo-2 ще даде пътя за серия от редовни полети на Crew Dragon до Международната космическа станция. NASA вече състави астронавтите за този тест и първия оперативен полет, който се надява да стартира по-късно тази година.

Първоначално полетът на Demo-2 беше планиран за 7 май, тоест има леко забавяне. Но въпросното не е необичайно  - случва се често космическите изстрелвания да бъдат изтласкани назад в календара. А като се има предвид коронавирусната пандемия, няколко седмици изглежда като нищожен проблем. 

Космическият кораб ще лети на ракета Falcon 9 от стартовия комплекс 39А в космическия център "Кенеди" във Флорида на NASA. Той ще отведе астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли до космическата станция и вече е завършил редица успешни тестове, включително тестове на двигателя и стартиране на аварийни изпитания.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини