Microsoft изгражда "Планетарна компютърна система" за устойчиво развитие

Платформата Planetary Computer на Microsoft ще комбинира глобални бази данни, за да помогне на организации да управляват биоразнообразие и за смекчаване на климатичните промени

Обещанието за изграждане на въглеродно неутрална компания до 2030 г. Microsoft обяви още през януари, когато президентът Брад Смит разкри плановете за глобална компютърна инициатива за устойчиво развитие.

В публикация на сайта на Microsoft Смит написа: "Нашата общност се нуждае от нов вид изчислителна платформа - "Планетарен компютър", платформа, която би осигурила достъп до трилиони точки за данни, събирани от хора и от машини в Космоса, в небето, във водата и на/в земята." Според него такава платформа "би позволила на потребителите да търсят по географско местоположение, вместо по ключова дума." В нея потребителите безпроблемно биха могли да преминат от задаване на въпрос за това от кои среди се интересуват към въпроси къде съществува конкретна среда по целия свят."

Microsoft работи със специализираната в геопространствените данни компания ESRI, за да осигури достъп до ключовите геопространствени набори в Azure, а по-късно тази година и чрез инструментите на ESRI. "Ще продължим да си партнираме, за да предоставяме безвъзмездни средства, които гарантират на организациите за опазване на природата достъп до наборите от данни, изчислителните и други ресурси", добави Смит.

Предлагайки най-съвременни инструменти за машинно обучение и способности за публикуване на нови резултати и прогнози като услуги, достъпни за световната общност, такава платформа ще даде възможност на потребителите да намерят отговори на нови видове въпроси. "Този Планетарен компютър ще предостави прозрения по критични въпроси, които учени, природозащитни организации и фирми вече задават всеки ден, често без лесен начин да получат локално приложим отговор", каза той.

Такива въпроси варират от разбирането на последиците от гъстотата на залесените гори, използването на земята и размера на горите върху опазването на биоразнообразието и смекчаването на климатичните промени до предоставянето на сателитни данни, локални измервания на потоци и подземни води и прогнозни алгоритми, които да позволят на земевладелците и земеделските производители да направят базирани на данни решения относно водните ресурси.

"Организациите за опазване на дивата природа зависят от собствените си локални проучвания, глобални виждания за популациите на дивата природа и подходящи местообитания за дивата природа. Планетарният компютър ще комбинира информация за типове терени и екосистеми с най-добрите налични данни за това къде живеят видовете, което дава възможност на глобалната общност от биолози от дивата природа да се възползва взаимно от своите данни", пише Смит. Борбата с климатичните промени изисква организациите да измерват и управляват природните ресурси, които отделят въглерод като дървета, тревни площи и почва.

Смит добавя, че "Планетарният компютър" ще комбинира сателитни изображения с изкуствен интелект (AI), за да предостави актуална информация за екосистемите и ще предостави платформа за използване на прогнозни модели за оценка на глобалните запаси от въглерод и за вземане на информирани решения за използването на земята, които влияят върху способността ни да се справяме с климатичните промени.

Смит обяви, че Microsoft навлиза в следващата фаза на програмата си "Изкуствен интелект за Земятра" (AI for Earth), чиято цел е да изгради тази планетарна компютърна платформа чрез специални инвестиции в развитието на инфраструктурата.

"Ще предоставим на нашата общност "ИИ за Земята" - повече от 500 дарения в 81 страни - достъп до критичните набори от данни по света, както и компютърна платформа за анализ на тези набори от данни. Освен това ще инвестираме в специфични области на екологичното решение като идентифициране на видове, картографиране на земното покритие и оптимизирано използване на земята", каза той.

Microsoft е изгражда инструменти и услуги, за да помогне на клиентите в световен мащаб да разберат екосистемата около тях, да наблюдават и моделират промените на климата или на човешкото поведение и да ги управляват по начин, който защитава биоразнообразието, благосъстоянието и начина на живот на общността, както и цялата планета.

Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ус
  Устойчиво
  0 0
  16:16, 23 апр 2020
  Развитие и натрупване на капитал - капитализъм са две абсолютно несъвместими неща

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини