РЗИ: Медиците от Спешна помощ ще бъдат изследвани когато се доставят бързи тестове, до сега нямало пари за тях

Не е ясно кога медиците и работещите в Спешния център ще бъдат тестувани за ковид-19, въпреки заявената преди седмица готовност на РЗИ Смолян, медиците от първа линия и имали контакт с болни от инфекцията, масово да бъдат подложени на тестуване.

Или по-точно, това няма да стане преди доставката на бързи тестове, за които са били необходими пари. През последната седмица, поради липса на средства, е извършена само организацията за подобна скринингова акция. Това става ясно от думите на директора на РЗИ д-р Мими Кубатева на брифинг пред медиите на 30 април.

„Още миналата седмица казах /б.а. на 23 април, след като стана ясно, че през ЦСНМП е преминал заразеният с ковид -19 мъж от Чепеларе, който почина преди да е приетв болница/, че за тестуване на медиците в Спешното тече организацията, свързана с осигуряване на тестове, за които трябваха средства. Вчера получихме писмо от Министерството, с които целево са определени средства в размер на 20 хиляди лева за закупуване на бързи тестове. Още днес /30 април/ ще се търси доставчик, за да се направи заявка и при доставката на тестовете, с д-р Денев сме готови с организацията за вземане на проби, изработването им. Сега въпросът касае доставка на тестове.“, обясни д-р Кубатева.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини