30% ръст на електронно деклариране на доходи в НАП

Успешно приключи кампанията за деклариране на доходите на физическите лица. Близо половин милион данъчни декларации са подадени към края на работния ден на 30 април, сочат данните на НАП. Едноличните търговци и юридическите лица подават годишните си декларации до края на юни, напомнят от приходната агенция.

Почти 80 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис, като се отчита ръст на електронното деклариране от над 30 на сто, спрямо 2019 г. От началото на годината до момента, чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален POS) и чрез физическите POS терминали в офисите на НАП, са платени над 100 млн. лв. без такси.

От приходната агенция съобщават още, че преобладаващата част от гражданите са използвали предварително попълнените декларации за доходите, които НАП предложи за първи път тази година. Средното време за попълване на формуляра е било тройно по-кратко, спрямо 2019 г., сочи статистиката на ведомството.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини