За извънредното положение депутатите все пак ще получат пари

Въпреки решението на парламента, че от април до края на извънредното положение депутатите се отказват от заплати, те ще получат част от възнагражденията си. Става въпрос за част от т.нар. безотчетни пари, които са 2/3 от заплатата, или над 2800 лв. на месец, съобщава "Свободна Европа".

Причината е, че в решението за отказ от заплати, до което се стигнал след скандал, безотчетните пари не се споменават, т.е. те се изплащат. По принцип парите се превеждат на парламентарната група и се разпределят по вътрешни правила, но народни представители от различни партии признаха пред "Дневник", че част от тези пари отиват и за депутатите. От парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха официално пред "Свободна Европа", че допълнителните пари за април, когато парламентът е заседавал общо само 4 пъти, са разпределени, но не става въпрос за заплати на депутатите, а за средства, които те трябва да ползват за експерти и работа в районите си.

Народни представители от ГЕРБ коментираха днес неофициално пред "Дневник", че не е коментирана промяна в решението, т.е. безотчетните пари ще се получават.

С решението си от 6 април за извънредното положение депутатите оставиха без заплати и министър-председателя, министри, шефове на агенции, зам.-министри и политическите им кабинети. Според юристи, цитирани от "Свободна Европа", такова решение не може да съществува, заради което се е наложило те да пописват декларации, че са запознати с решението на парламента, заради което остават без заплати.

Целта на решението на Народното събрание бе парите да се даряват за борбата с разпространението на коронавируса у нас.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини