Само за седмица 140 души са пристигнали от чужбина в Смолян и областта

На редовна пресконференция пред медиите, днес от оперативния щаб за борба с корона вируса представиха данните през изминалата седмица на територията на област Смолян.

Д-р Кубатева обяви, че през изминалата седмица до 11 май- под карантина са били 270 души, от които 252 са се завърнали от чужбина. Новопристигнали през седмицата са 140 лица, разпръснати по всички общини на областта, като най-много са в Смолян, Чепеларе и Доспат и Мадан. Контактни под карантина са 18 лица.

През седмицата от 7  до 11 май са направени и изпратени за изследване 179 проби PSR- от РЗИ са изпратени 74 проби, от болницата в Смолян-67, а от болницата в Девин-17 проби. От тези проби на медицински персонал са 60, като са включени 45 от Смолян и 15 от болницата в Девин. Изпратени са проби за PSR на целия персонал-37 души в дома за стари хора във Фатово, като всички са отрицателни. 27 проби от персонала дома за възрастни хора с психични разстройства в Ровино също са изпратени, като резултатите се очакват днес -11 май.

Д-р Кубатева допълни, че предстоят да се направят такива проби на персонала на всички социални домове в областта. Направените бързи тестове са общо 188, от които в ДКЦ Смолян 117, в РЗИ Смолян 25, а в болницата в Девин 46 теста. От всички тестове има 4 положителни на Ig G.

От направените бързи тестове 106 са на медицински персонал-20 проби от ЦСМП в Смолян, 30 в болницата в Девин, 56 от персонала на болницата в Смолян. През изтеклата седмица специалистите на РЗИ Смолян са предоставили на болниците за активно лечение в областта списък със 7 лекарства за лечение на ковид-19, които могат при необходимост да бъдат заявени чрез РЗИ към Бул Био НЦЗБ-София.

"Към момента има напарвена една заявка от болницата в Девин. Предоставени са на тези болници и правила за работа в структурите извършващи хирургична дейност в условията на ковид-19, изготвени от специалисти в Александровска болница и изпратени от МЗ. Проведени са две работни срещи на ръководствата на РЗИ и облатанстната болница в Смолян за обсъждане на критични точки в организацията на работа, за да се минимизира риска за персонала и повишаване на борбата с вътреболничните инфекции. Дадени са перпоръки за по-често провеждане на инструктажи за безопасност за работа и засилване на вътреболничния контрол, кат оса обсъдени и практически въпроси по организацията на работата.", обобщи още организационните и логистични мерки против разпространението на ковд-19 шефът на РЗИ в Смолян.

Специалисти на инспекцията са извършили 25 проверки за спазване на противоепидемичнит е мерки в лечебните заведения за болнична помощ на територията на областта, връчени са три предписания за противоепидемични мерки с превантивна цел.

По изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването, касаещи борбата с корона вируса, санитарните инспектори осъществиха прорверки в 37 обекта, при които са съставени два акта на два обекта за допускане на струпване на хора в хранителен магазин и неспазване на въведени портивоепидемични мерки в автобус. При останалите проверки не са констатирани нарушения, като са пореврени още и 20 обекта с обществено предназначение-4 офиса, 11 магазина, 5 от друг вид. Проверени са и 8 шивашки цеха, като с контрол са обхванати към момента и по-голямата част от големите цехове на територията на областта, както и големите производствени предприятия.

По данни на РЗИ при тези инспекции е установено, че работодателите са осигурили условия за безопасност на работата, мерките срещу епидемията са изпълнени, свързани с осигуряване на дистанция, биоциди за редовна дзинфекция, проветряване на помещенията, както и лични предпазни средства за работниците.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини