Само за седмица 140 души са пристигнали от чужбина в Смолян и областта

На редовна пресконференция пред медиите, днес от оперативния щаб за борба с корона вируса представиха данните през изминалата седмица на територията на област Смолян.

Д-р Кубатева обяви, че през изминалата седмица до 11 май- под карантина са били 270 души, от които 252 са се завърнали от чужбина. Новопристигнали през седмицата са 140 лица, разпръснати по всички общини на областта, като най-много са в Смолян, Чепеларе и Доспат и Мадан. Контактни под карантина са 18 лица.

През седмицата от 7  до 11 май са направени и изпратени за изследване 179 проби PSR- от РЗИ са изпратени 74 проби, от болницата в Смолян-67, а от болницата в Девин-17 проби. От тези проби на медицински персонал са 60, като са включени 45 от Смолян и 15 от болницата в Девин. Изпратени са проби за PSR на целия персонал-37 души в дома за стари хора във Фатово, като всички са отрицателни. 27 проби от персонала дома за възрастни хора с психични разстройства в Ровино също са изпратени, като резултатите се очакват днес -11 май.

Д-р Кубатева допълни, че предстоят да се направят такива проби на персонала на всички социални домове в областта. Направените бързи тестове са общо 188, от които в ДКЦ Смолян 117, в РЗИ Смолян 25, а в болницата в Девин 46 теста. От всички тестове има 4 положителни на Ig G.

От направените бързи тестове 106 са на медицински персонал-20 проби от ЦСМП в Смолян, 30 в болницата в Девин, 56 от персонала на болницата в Смолян. През изтеклата седмица специалистите на РЗИ Смолян са предоставили на болниците за активно лечение в областта списък със 7 лекарства за лечение на ковид-19, които могат при необходимост да бъдат заявени чрез РЗИ към Бул Био НЦЗБ-София.

"Към момента има напарвена една заявка от болницата в Девин. Предоставени са на тези болници и правила за работа в структурите извършващи хирургична дейност в условията на ковид-19, изготвени от специалисти в Александровска болница и изпратени от МЗ. Проведени са две работни срещи на ръководствата на РЗИ и облатанстната болница в Смолян за обсъждане на критични точки в организацията на работа, за да се минимизира риска за персонала и повишаване на борбата с вътреболничните инфекции. Дадени са перпоръки за по-често провеждане на инструктажи за безопасност за работа и засилване на вътреболничния контрол, кат оса обсъдени и практически въпроси по организацията на работата.", обобщи още организационните и логистични мерки против разпространението на ковд-19 шефът на РЗИ в Смолян.

Специалисти на инспекцията са извършили 25 проверки за спазване на противоепидемичнит е мерки в лечебните заведения за болнична помощ на територията на областта, връчени са три предписания за противоепидемични мерки с превантивна цел.

По изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването, касаещи борбата с корона вируса, санитарните инспектори осъществиха прорверки в 37 обекта, при които са съставени два акта на два обекта за допускане на струпване на хора в хранителен магазин и неспазване на въведени портивоепидемични мерки в автобус. При останалите проверки не са констатирани нарушения, като са пореврени още и 20 обекта с обществено предназначение-4 офиса, 11 магазина, 5 от друг вид. Проверени са и 8 шивашки цеха, като с контрол са обхванати към момента и по-голямата част от големите цехове на територията на областта, както и големите производствени предприятия.

По данни на РЗИ при тези инспекции е установено, че работодателите са осигурили условия за безопасност на работата, мерките срещу епидемията са изпълнени, свързани с осигуряване на дистанция, биоциди за редовна дзинфекция, проветряване на помещенията, както и лични предпазни средства за работниците.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини