Новата батерия на Tesla, която ще промени играта

Електромобилите - като цяло, и Tesla - в частност, имат колкото фенове, толкова и противници. И те обичат да спорят не само за системата за автономно управление, но и за батериите, които все още са големия проблем на този тип коли.

Производството им никак не е така екологично, колкото употребата, и именно те са причината цените да са доста по-високи, отколкото на моделите на бензин, дизел или други гориво.

Но от Tesla са решили отново да са иноватори и съвсем скоро - в края на тази или началото на другата година, ще видим изцяло нова и доста обещаваща батерия за най-бюджетния модел на марката - Model 3.

Според Reuters, батерията ще е много по-дълготрайна - с общ живот от милион мили, осигурен от по-голяма енергийна плътност и по-висок коефициент на съхранение. Тя ще има и по-ниско съдържание на кобалт - материалът, който се добива трудно и най-често от малки деца. 

Друга иновация ще са химически добавки и покрития, които да намалят вътрешния стрес в батерията и така ще се съхранява повече енергия за по-дълго.

Освен това, новата батерия ще има възможност за втори и трети живот. Все още не е ясно по какъв начин ще се "преражда", но най-вероятно пръст в това ще има компанията Redwood Materials, свързана с Tesla, която работи усилено върху рециклирането и повторното използване на скъпи материали като никел, кобалт и литий.

Съществува и възможност батериите на колите, които вече са си изпeли песента, да се използват в мрежи за доставка на електроенергия или в някой друг амбициозен проект на Мъск.

Новата батерия ще позволи и производство на по-ниска цена, с което разходите за един Model 3 ще намалеят, а с тях и цената. Целта е електромобилите на Tesla, от които вече са продадени над милион бройки в света, да станат по-достъпни за повече хора.

Иновацията е разработена в стратегическия център на компанията на Илон Мъск в сътрудничество с China Contemporary Amperex Technology Ltd. Автомобилите с новите батерии ще започнат да се предлагат първо в Китай, а след това и в САЩ.

Освен върху самата технология, в Tesla се работи и върху оптимизиране на производството. Планира се процесите да станат почти напълно автоматизирани. Това също ще спести производствени разходи, а и ще позволи създаването на "терафабрика" с огромен производствен капацитет.

Очакваше се от Tesla да дадат повече подробности за иновативните си батерии през май, но Мъск премести своя Battery Day за юни. Поясни също, че най-вероятно ще ни дава информацията за това какво ще се промени в производството на електромобилите не наведнъж, а на два пъти.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини