Без задължително болнично лечение при COVID-19. Печата

Мерките след извънредното положение са водеща тема за вестниците в четвъртък.

"Хората над 60-годишна възраст, както и тези с хронични заболявания, вече няма да бъдат задължително лекувани и изолирани в болница, ако са с коронавирус. Болничното лечение вече ще е по предложение на личния лекар в зависимост от това как протича заболяването. Отказът от болнично лечение ще се прави писмено и изрично. В такъв случай болният ще трябва да бъде задължително изолиран и/или лекуван вкъщи за 28 дни от датата на лабораторното потвърждаване на диагнозата му. Това следва от нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена късно във вторник, след като се разбра, че група адвокати са атакували в съда заповедта му за задължителна изолация и лечение при потвърдени случаи на COVID-19 за хората над 60-годишна възраст, както и за тези с хронични заболявания, независимо от клиничното протичане на корановируса. С новата заповед се променя и режимът и за другите две групи, които подлежат на изолация или настаняване в болница - "лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, поява на храчки или хемоптое" и "лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването". На фона на изнесената информация за значителен брой грешни резултати от изследване за наличие на коронавирус, това ни връщаше в едни не толкова далечни мракобесни времена", каза пред "Лекс" адвокат Снежана Стефанова. Тя е един от юристите, атакували първата заповед пред Върховния административен съд. Останалите са Мария Шаркова, Емилия Недева и Теодор Стоев. - в. "Сега".

"Народното събрание одобри на първо четене проекта на ГЕРБ. Основен говорител в негова защита бе депутатът от ДПС Йордан Цонев, макар че той заедно с Делян Пеевски е също вносител на проект. Въпреки неколкократните призиви на опозицията на Министерството на финансите не бе дадена думата да представи позицията си против въвеждането на по-ниски ставки за ДДС. От изявление на премиера Бойко Борисов отпреди седмица е известно, че финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова са против промяната в закона. Подкрепата за проекта, внесен от депутата Красимир Ципов и други негови колеги, стана в отсъствието на двамата. Финансовото ведомство бе представено от зам.-министъра Росица Велкова. Инициатор на намалението на ДДС за книгите и ресторантите на 9% пък е лично на премиера Бойко Борисов, който го определи като политически риск. Между двете четения ще бъде направен общ проект на предлаганите промени в Закона за ДДС от ГЕРБ и ДПС. - в. "Дневник".

Всекидневниците отделят място и на казуса с българското малцинство в Украйна.

"Парламентът прие декларация против административно-териториалната реформа в Украйна, която предвижда разделяне на Болград на пет административни единици - громади, тъй като това ще бъде удар върху българската общност там и може да доведе обезличаването й. В документа се посочва, че България отчита суверинитета на Украйна и ангажиментите й по международни договори. В декларацията се посочва, че българското правителство трябва да проведе среща с украинското, за да се гарантира целостта на общността, както и изучаването на български език и довършването на гимназията в Одеса. Декларацията бе приета по предложение на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е председател на групата за приятелство с Украйна. Съвносител е председателят на парламентарна група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Документът бе приет с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". БСП и "Атака" не участваха в гласуването, а ДПС се въздържа, тъй като декларацията не решавала никакви проблеми. От БСП се възпротивиха, че декларацията е написана ден по-рано и не е обсъдена, а външният министър Екатерина Захариева отсъствала. Заради което след близо половин час почивка социалистите поискаха отлагане на гласуването. В отговор от ГЕРБ казаха, че министърът е провел разговор с украинския си колега във вторник, но президентът Румен Радев знаел за проблема и не вземал отношение. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ използва темата, за да критикува правителството, че бави одобрението и отпечатването на учебници по турски език, заради което движението ги отпечатва като учебни помагала." - в. "Дневник"- в. "Труд".

Отношенията с външнополитическите ни партньори също са сред тематичните акценти.

"Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България." С тези две изречения, санкционирани и от Съвета на Европейския съюз, Брюксел потвърди, че мониторингът, въведен при влизането на България в ЕС преди почти 13 години, остава да действа. Те са в Препоръка относно националната програма за реформи на България за 2020 г. и съдържаща становище на Съвета относно конвергентната програма на България за 2020 г. Документът бе разпространен днес в пролетния пакет за Европейския семестър, съдържащ основно препоръки за координирани ответни действия по отношение на пандемията от коронавирус. - в. "Дневник".

Вестниците съобщават и за внезапна проверка на КЗК в Българската петролна и газова асоциация.

"Служители на Комисията за защита на конкуренцията, придружени от екипи на МВР, се опитаха да извършат внезапна проверка в офиса на Българската петролна и газова асоциация. Целта на проверката са били евентуални нарушения при определянето на цените на масовите автомобилни горива. Проверките се правят както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на "Лукойл Нефтохим Бургас", "Лукойл България", "Сакса", "Инса Ойл", "Ромпетрол България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "НИС Петрол", "Петрол", "Трейднет Варна" и Българската петролна и газова асоциация, съобщават от КЗК. Полиция и инспектори на антимонополната комисия са искали да влязат в сградата на Българската петролна и газова асоциация, но офисите са били заключени. Опитите на проверяващия екип да се свърже с представители на Асоциацията не са се увенчали с успех. Проверяващият екип е запечатал офиса, а проверката е преустановена до осигуряването на достъп." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини