14-годишна ученичка от Смолян участва с превод на три езика в конкурса за превод на художествен текст

В Регионална библиотека „„Николай Вранчев” – Смолян се проведе награждаване на участниците в конкурса за превод на художествен текст на английски, немски, руски и испански език. Конкурсът се организира вече повече от 10 години и е на името на нейния патрон Николай Вранчев – виден книжовник, писател-преводач и общественик, заемащ достойно място в историята на нашия народ и на родопския край.

Събитието бе открито от директора на библиотеката Светлана Хаджиева. „Целта на конкурса е популяризиране на българската художествена литература, български автори, както и на автори, които пишат за Родопите, с нейните специфични културни особености и традиции като Николай Хайтов, Елена Хайтова и други”, каза тя пред участниците.

Тази година се акцентира върху родопските книжовници – Тома Попратилов – Садукей и Тодор Кавгазов. На учениците бяха предложени два текста за превод. За първа възрастова група това бе част от разказа „Агупка“ от книгата на Тодор Кавгадов – „Арина“, а за втора възрастова група – част от разказа „Под сянката на стария чинар“ от Тома Попратилов – Садукей от сборника му „Родопски разкази“.

За обявения традиционен конкурс за превод в библиотеката постъпиха общо 55 превода,

40 от тях бяха преводи на английски език,14 на немски език, а един от участниците - изпрати преводи на три езика – руски, английски и немски език.

Творбите бяха оценени от компетентно жури в състав: Нели Хубенова – преподавател по английски език, Снежана Ванкова – преподавател по немски език и Нели Попатанавоса – преподавател по руски език.

На отчитане на резултатите от конкурса присъства и англичанинът Джон Макартър, който също се е включил в оценяване на преводите на английски език.

Членовете на журито направиха кратко обобщение на резултатите, а наградените получиха грамоти, книги и предметни награди от директора на библиотеката.


 

В първа възрастова група за превод на Английски език бяха отличени:

1. Антон Златанов Анастасов – 15 г., ЕГ „Иван Вазов”, гр.Смолян

2. Гергана Асенова Байрактарова – 16 г., СУ „Антим I”, град Златоград

3. Ванеса Красимирова Башева – 16 г., СУ „Антим I”, Златоград,

Поощрителни награди получиха:

Константина Николаева Перпериева – 14 г., ЕГ „Иван Вазов”, гр.Смолян

Елена Пламенова Фисинска – 14 г., ЕГ „Иван Вазов”, гр. Смолян

Мартин Дурсев – 14, ЕГ „Иван Вазов”, гр. Смолян

Във втора възрастова група на английски език наградите получиха:

1. Яна Стоянова Шопова, 17 г. ; ЕГ „Иван Вазов“, гр. Смолян

2. Александра Досьова Койчева, 18 г. ЕГ „Иван Вазов“, Смолян

3. Атанасия Атанасова Василева, 17 г. ЕГ „Иван Вазов“, гр. Смолян

Поощрителни награди получиха:

Мериам Севдалинова Кавалска – 16 г., ПГИ „Карл Маркс“, гр. Смолян

Тодор Георгиев Шкодров – 11 кл., ЕГ „Иван Вазов”, гр. Смолян

Немски език – първа възрастова група:

1. Константинос Елефтериос Сарделис – 15 г., ЕГ „Иван Вазов”, гр. Смолян

2. Симона Венелинова Иванова – 14 г., ЕГ „Иван Вазов”, гр. Смолян

3. Костадина Анастасова Шопова – 15 г., ЕГ „Иван Вазов”, гр. Смолян

Немски език – втора възрастова група:

1. Стаймира Йорданова Вълчецова – 17 г., ЕГ „Иван Вазов”, гр. Смолян и

Виолета Николова Искилиева – 17 г., ЕГ „Иван Вазов”, гр. Смолян

3. Никол Василева Милевска – 19 г., ЕГ „Иван Вазов”, гр. Смолян

Поощрителна награда:

Кирил Бисеров Русев – 17 г., ЕГ „Иван Вазов”,гр. Смолян

Мариана Сергеева Солакова на 14 години от ПГПИ – Смолян също получи поощрителна награда за активно участие с преводи на английски, немски език и руски език.

Директорът на библиотеката Светлана Хаджиева изказа специални благодарности на всички учители, съпричастни към конкурса, тъй като те са хората, които са мотивирали и насърчавали участниците и са им помагали да развият своите качества и умения, защото макар и в необичайната в момента учебна обстановка, учениците са успели да подготвят своите преводи.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини