Нови 48 позитивни за ковид-19, Доспат е новото огнище на заразата

Затварят предприятието в Доспат, тепърва решават мерките за спиране на разпространение на заразата в община Доспат

Само в рамките на час днес на порции пристигаха нови резултати, които показват общо 48 положителни за ковид-19. Те са от взети PSR проби на работници в цеха за играчки за шоколадови яxца в Доспат, но се изяснява от кои населени места са позитивните, тъй като в цеха работят основно жени от съседните общини. Това стана ясно по време на редовния брифинг, който дава областния оперативен щаб в Смолян всеки понеделник.

"Резултатът показва висок брой на заразени в цеха в Доспат. Към момента там се проявява типичния клъстер, констатиран на други места, не подмина и нашата област.“, коментира областният управител Недялко Славов.

Шефът на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева обясни, че са запознати с проблема в Доспат от 3 юни, когато е получена информация от РЗИ Благоевград, че жена от доспатското село Любча е на лечение с ковид-19 в болницата в Гоце Делчев. „Проучихме и стигнахме до предприятието, в което работи жената-именно цеха в Доспат. В четвъртък са взети проби от 50 нейни колеги, които работят на етажа, на който работи и тя. От тях излязоха други две положителни жени от Сърница и село Барутин. Проучвайки предприятието разбираме, че там работят много хора от Сърница, което вече беше огнище на зараза. Наложи се 50 проби да се вземат в четвъртък-/4 юни/, в петък пътуваха за София, събота дойдоха резултатите. Вчера /7 юни/ са взети проби с PSR на останалите 173 души, работещи в предприятието.", обобщи д-р Кубатева.

Информацията, получена от Националния център по заразни и паразитни болести, от 173 проби -26 са положителни. Минути по-късно бяха съобщени още 22 положителни проби, с което стават общо 48 позитивни с ковид-19. 

Те са на лица, които са от околните селища на Доспат, където живеят работещите в предприятието, може би им ще има и от село а Сърница, но още не е ясно от кои населени места са положителните лица. Ще се направят епидемиологични проучвания на всички за контактите им, ще се изследват и поставят под домашна карантина, положителните работници ще са изолирани в домовете им за 28 дни под наблюдението на личните им лекари.

„Така се надяваме да преустановим разпространението на заразата сред други жители в Доспат и околните села. Вероятно ще се препоръча и предпише на управителя на предприятието да спре работа, отново да се дезинфекцира и да се вземат други мерки против разрастване на епидемията.", коментира още шефът на РЗИ Смолян и допълни, че огнището тръгва като зараза от Сърница, защото там има случаи преди да се установи първата болна от цеха в Доспат.

Положителните резултати са от пробите взети и изпратени от РЗИ Смолян-173 са от вчера/7 юни/, от четвъртък- 50, общо 223 проби на работещите в цеха в Доспат за последните 4 дни.

Сега се уточняват 48-те положителни проби от кои населени места са като жители.

"Предстои да се реши какви ще са мерките за Доспат, на този етап ще се направи всичко възможно да се ограничи пътуването на жители на Доспат към други населени места, а самото предприятие ще бъде затворено до окончателно изясняване на епидемиологичната картина на всички там.“, поясни областният управител Недялко Славов.

В момента в болницата в Смолян няма болни с ковид-19, но здравното заведение има готовност, ако се наложи предвид на новото огнище в Доспат, коментира изп. директор д-р Даракчиев.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини