Covid отпадъци: повече маски, отколкото медузи

Природозащитници предупредиха, че пандемията от коронавирус може да предизвика ръст в замърсяването на океаните, в които пластмасови отпадъци вече заплашват водните обитатели - след като намериха маски за еднократна употреба и латексови ръкавици по морското дъно.
Френската организация с нестопанска цел Mer Propre, чиито дейности включват редовно събиране на отпадъци по крайбрежието на Лазурния бряг, предупреди за опасността още в края на миналия месец.

Водолазите открили така наречените „Covid отпадъци“ - десетки ръкавици, маски и бутилки от дезинфектанти за ръце из водите на Средиземно море, примесени с обичайните чаши за еднократна употреба и алуминиеви кутии.
Намерените количества маски и ръкавици не били големи. Но еколозите се тревожат, че откритието загатва за нов вид замърсяване, което ще стане повсеместно, след като милиони по света използват пластмасови артикули за еднократна употреба в борбата с коронавируса.

Само във Франция властите са поръчали два милиарда маски за еднократна употреба. Знаейки това, рискуваме скоро в Средиземно море да има повече маски, отколкото медузи, опасяват се природозащитниците.
Групата се надява изображенията да подтикнат хората да използват маски за многократна употреба и да заменят латексовите ръкавици с по-често миене на ръцете. При наличието на толкова много алтернативи, пластмасата не е решение в битката с коронавируса.

В годините преди пандемията, природозащитници предупреждаваха за увеличаващото се замърсяване с пластмасови отпадъци в океаните. Близо 13 милиона тона пластмаса попадат в океаните всяка година, според изчисления ООН от 2018 г. Само в Средиземно море попадат 570 000 тона пластмаса - количество, което Световният фонд за природата определи като равняващо се на изхвърлянето на 33 800 пластмасови бутилки на минута в морето.
Очаква се цифрата да нарасне значително, докато страните по света се борят с пандемията от коронавирус. Маските често съдържат пластмаси като полипропилен.

Като се има предвид, че разграждането им ще отнеме 450 години, маските са екологична бомба със закъснител.
По-рано тази година базираната в Хонг Конг организация OceansAsia изрази подобни опасения, след като в рамките на проучване, проведено на необитаемите острови Соко, бяха открити десетки маски за еднократна употреба.

Учените се опасяват, че китовете и делфините в региона може да започнат да бъркат маските с храна и смятат, че е само въпрос на време такива да бъдат открити в телата им при аутопсия.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини