Пожарникар доброволец се притича на помощ за овладяване на горски пожар, Община Чепеларе му благодари

    Преди седмица в местността "Зло усое" до село Павелско пламва горски пожар. Огънят обхваща 20 декара общинска гора. Срещу огнената стихия се изправят екипите на РСПБЗН-Чепеларе, Община Чепеларе и Горското. Пожарът е овладян за по-малко от денонощие, но остават множество потенциални огнища, които трябва щателно да бъдат изгасени, за да се предотврати повторното избухване на пламъците. Теренът е труден, водата се доставя с пожарни коли докъдето е възможно, после се разнася и с пръскачки се обработват потенциалните огнища. Не достигат хора. Община Чепеларе започва да търси доброволци.
    На призива за помощ се отзовава инж. Едуард Монов от Неделино. Той тръгва веднага към Чепеларе на свои разноски, намира общинския служител, който отговаря за организирането и екипирането на доброволците, и прекарва следващите няколко денонощия на мястото на бедствието, където екипите на РСПБЗН-Чепеларе, служители на Горското и доброволци правят всичко възможно да не допуснат пожара да се възобнови и разрастне. За 29-годишния Едуард Монов борбата с пожарите е професионално призвание – той има професионална квалификация “инженер по пожарна безопасност и защита на населението“ от Варненския свободен университет, а от 3 години е пожарникар доброволец в Неделино.
    Сега от своята официална интернет-страница Община Чепеларе изказва искрена благодарност към инж. Едуард Монов. С не по-малка признателност Община Чепеларе благодари и на всички, които не пожалиха време и сили да помогнат в потушаването на пожара – Атанас Станков, кмет на с. Павелско, който осигури хора и инструменти, Атанас Брънзалов от с. Хвойна и неговата бригада от 5 човека, и всички общински служители и лесничеи, взели пряко участие в овладяването на ситуацията.

    СмолянБгвести

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини