"Такса успех" 40-60% за европроекти. Министерство на икономиката откри гореща линия

Министерство на икономиката открива гореща телефонна линия за сигнали за корупция. Това обяви по време на брифинг в парламента в петък министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Линията се разкрива във връзка с получен сигнал, свързан с получаване на "такса успех" за бизнес проекти, финансирани с евросредства. Министър Борисов посочи, че започва проверка на инспектората към икономическото министерство по повод сигнала.

Той заяви, че новите икономически мерки, насочени към преодоляване на икономическата криза, породена от коронавирусната инфекция, са на стойност 1,8 млрд. лв. и обясни, че минималната сума на един проект е между три и десет хиляди лева. Министърът уточни, че въпросната "такса успех" варира между 40 и 60 процента от размера на проекта и заяви, че това е "неприемливо, нереално и недопустимо".

Той информира, че вече е внесен сигнал в ДАНС.

Министър Борисов беше категоричен, че въпросната практика ще бъде пресечена и че е разговарял вече с премиера Бойко Борисов по темата.

По думите му, след изслушването в пленарна зала е имал възможността да се срещне с много народни представители, които са подали сигнали, че към бенефициенти, които кандидатстват са поискали "такса успех", без да бъде цитирано от кого е направено това - консултант или служител на Министерство на икономиката.

"Взехме решение по нареждане на премиера още утре екипът на Министерство на икономиката да създаде платформа с виртуално попълнени документи, така че бизнесът, който иска да кандидатства, да може да види примерни документи", отбеляза икономическият министър.
Лъчезар Борисов разясни, че към инспектората на министерството ще бъдат включени и представители на работодателските организации. "Наше желание е този възел за връзка между експерти, между консултанти, които искат такива суми за такса успех, да бъде пресечена", заяви Борисов.

Министърът информира, че в рамките на няколко дни ще бъдат представени мерки, свързани със засилване на контрола на вече съществуващи проекти, финансирани с евросредства.

Горещата линия е с номер 02 940 74 21, сигнали могат да се поддават и на signali@mi.government.bg

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини