В Испания гадаят къде е бившият крал Хуан Карлос

Испанските медии разпространяват различни версии за това къде се намира бившият крал на Испания Хуан Карлос, който в понеделник обяви решението си да напусне страната на фона на обвинения в корупция. 

82-годишният бивш монарх, който абдикира от престола през 2014 г., заяви, че ще живее извън Испания, така че синът му, крал Филип IV, да може "да управлява спокойно". Хуан Карлос, срещу когото се води разследване по подозрение за корупция, отбеляза, че това решение е свързано с някои събития от неговия личен живот, които предизвикаха обществен резонанс, пише BBC.

Бившият крал не уточни в коя държава ще се премести и кога точно ще го направи.

Испанските медии съобщават, че Хуан Карлос вече е напуснал Испания, и се твърди, че той вече е в Доминиканската република. Властите на тази страна обаче съобщиха, че нямат информация за пристигането на Хуан Карлос.

Служител от имиграционната служба на Доминиканската република заяви, че бившият монарх не е преминал границата. 

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че не знае къде е бившият крал в момента.

Междувременно пресата е пълна с всякакви спекулации за това къде може да се е преместил Хуан Карлос.

Според La Vanguardia, в понеделник той е пристигнал в Португалия и планира да пътува до Доминиканската република, където да остане у приятели. Друг вестник, ABC, твърди, че той вече е в Доминиканската република. El Confidencial пише, че може да остане в Португалия, Франция или Италия. Един от най-уважаваните испански вестници, El Pais се въздържа да спекулира за местонахождението на Хуан Карлос.

Португалски медии предполагат, че бившият монарх е в един от местните курортни градове - Есторил или Кашкайш.

Какво пише бившият крал и в какво е обвинен
В писмото си до настоящия крал Филип Хуан Карлос той отбелязва, че ще продължи да бъде на разположение на испанската прокуратура, която разследва евентуалното му участие в сключването на многомилиарден договор за изграждането на високоскоростна железопътна линия от Мека до Медина от испански компании.

Три години преди тази транзакция испанският монарх получи подарък в размер на 100 милиона долара от краля на Саудитска Арабия, като повечето от тези пари бяха прехвърлени на бившата любовница на Хуан Карлос, германския предприемач Корина цу Сайн-Витненщайн.

Швейцарската прокуратура също провежда собствено разследване на обстоятелствата по този случай. Тя подозира, че бившият крал може да е държал недекларирани средства в Швейцарияа.

Хуан Карлос многократно отказва да коментира обвиненията срещу него.

Испанското правителство от своя страна заяви, че се ръководи от принципа на всеобщото равенство пред закона и няма да пречи на разследването.

През март крал Филип отказа да приеме наследството от баща си. Освен това дворецът обяви, че бившият монарх ще спре да получава издръжка в размер на 194 хиляди евро годишно.

Според испанското законодателство кралят не може да носи отговорност за действия, извършени преди неговата абдикация през 2014 г.

Според кореспондента на BBC Ник Бик от Мадрид, настоящата ситуация е унизителна за Хуан Карлос, монарх, който се надяваше да влезе в историята като лидер, който успя да осигури прехода на Испания от диктатура към демокрация след смъртта на генерал Франсиско Франко през 1975 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини