Здравният министър: Организацията в областта е на добро ниво, проблем е липсата на медицинските специалисти

Проф. Ангелов проведе среща с директора на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“-Смолян д-р Марин Даракчиев, директора на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева, заместник-областния управител Андриян Петров, началника на Инфекциозно отделение д-р Румяна Карагяурова и ст.сестра на отделението Мария Николова, д-р Нина Сенкова – ординатор в Инфекциозно отделение, д-р Сергей Сиденко – завеждащ сектор „Болнична епидемиология“, гл. мед. сестра Диана Сурова, д-р Юлия Кисимова – председател на КНСБ към МБАЛ-Смолян, Галя Хаджихристева – председател на КТ Подкрепа към МБАЛ-Смолян и Силвия Кирова – председател на Асоциация на професионалистите по здравни грижи.

По време на разговора стана ясно, че областната болница и общинските болници разполагат с всички необходими предпазни средства за работа с пациенти с COVID-19, допълнителните месечни възнаграждения в размер на 1000 лева за хората на първа линия се изплащат навреме. Като основен проблем за лечебните заведения и в нашия регион, както и повсеместно в страната, се очерта недостигът на медицински специалисти. За решението на този проблем, Министърът на здравеопазването съобщи, че има ясен план, чието изпълнение гарантира започването на работа на млади лекари и сестри в по-малки болници, като тези в Девин, Мадан, Златоград и Рудозем. Този план ще се реализира чрез три лъча на финансиране – лечебното заведение, общината и държавата.

Проф. Ангелов каза също, че до края на годината 19 млн.лв. ще бъдат разпределени между общинските болници в област Смолян от НСОРБ за месеците август, септември, октомври, ноември и декември.

Министърът не скри задоволството си от доброто ниво на организация и работа в условията на COVID-19 на болниците в областта, Регионалната здравна инспекция и Областния щаб.

„Организацията, както в цялата област, така и в областната болница, е на изключително добро ниво. Създадена е пълна логистика, която се ръководи от областния управител, както по отношение на обезпечеността с болнични легла, така и с лични предпазни средства и дезинфектанти“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението си в Смолян.

По отношение на организацията на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ - Смолян в лечението на Covid-19 здравният министър посочи, че в Инфекциозно отделение има 13 легла, които могат да бъдат увеличени до 20. В сектор „Пулмология“ има 30 легла, които могат да бъдат увеличени до 60. Има двама инфекционисти, има сключен договор по 104 пътека, двама пулмолози и достатъчно количество лекари със специалност вътрешни болести.

„На територията на МБАЛ - Смолян нямаме проблеми нито с неизплащане на нощен и извънреден труд, нито с липсата на предпазни средства и дезинфектанти. В болницата има два легитимни синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа“, които са сключили колективен трудов договор, който е подписан и се спазва, няма никакви нарушения“, коментира проф. Ангелов. В момента в МБАЛ – Смолян се лекуват 24 души с коронавирусна инфекция. До момента са излекувани 102-ма пациенти.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини