С водосвет и първа копка дадоха старт на втория воден цикъл в Смолян

С първа копка и водосвет днес бе даден старт на един от най-значимите проекти за Смолян „Интегриран воден проект на агломерация Смолян“, познат още като втори воден цикъл. Официалната церемония се състоя на парк Чаршията в смолянския квартал Устово.
Инвестицията, която ще се реализира с подкрепата на ОП „Околна среда“- 2014 -2020 г. е най стойност над 90 млн.лв. с ДДС. Основната цел на проекта е да се преодолеят проблемите, свързани със съществуващата инфраструктура за питейни и отпадни води на град Смолян, както и да се осигури екологосъобразно пречистване и заустване на битовите отпадъчни води, каза зам.-управителят на ВиК Костадин Тотев.
Той посочи, че ВиК инфраструктурата, която е предвидена за реконструкция не е подменяна от над 40 години и е във влошено експлоатационно състояние.
По проекта ще бъде изградена над 10 км нова водопроводна мрежа и реконструкция на близо 20 км съществуваща.
Друга важна инвестиция е реконструкция по безизкопен способ на главния събирателен колектор.
Освен предвидените дейности по ВиК мрежата ще бъдат модернизирани пречиствателните станции за питейни води „Хубча“ и „Превала“ и ще бъде усъвършенствана работата на пречиствателната станция за отпадъчни води чрез изграждане на третично пречистване за отстраняване на фосфор, представи подробности по проекта инж.Тотев.
С реализацията на предвидените инвестиции ще се подобри качеството на питейните води, доставяни до населението и значително ще намалеят загубите във водопреносната мрежа. Ще се постигне почти сто процента свързаност към канализационната мрежа и всички отпадъчни води ще бъдат отвеждани в ПСОВ и ще бъдат пречиствани преди заустването им във водните басейни.
Всички тези положителни ефекти ще доведат до изпълнение на изискванията на европейското законодателство за опазване и подобряване на водните ресурси, посочи ползите от реализирането на проекта зам.-управителят на ВиК-Смолян.
От ВиК осъзнаваме голямата отговорност, която имаме за изпълнение на този значим проект и ще работим в пълна мобилизация за неговото успешно приключване.
Искам да благодаря на общинската администрация, областната управа, експлоатационните дружества и всички институции, които ни оказват съдействие и подкрепа.
Искам да помоля гражданите за търпение и разбиране по отношение на неудобствата, които ще трябва да изтърпят докато текат строителните дейности, каза в заключение инж.Тотев.
„Над 10 години се работи, за да се случи днешната първа копка. Беше доста труд и много промени в условията, но е факт, че ние сме пилотни в Смолян. Безспорно е, че ползите от този проект са многостранни, но същевременно ще има неудобства за нашите съграждани“, отбеляза на церемонията по първата копка кметът Николай Мелемов. Той пожела на фирмите изпълнители спорна, безаварийна работа и добра организация. Винаги съм давал за пример синхрона и сътрудничеството в работата на всички институции в нашия град. Надявам се и по този проект всички да подходим отговорно и да помагаме негативите за нашите съграждани да бъдат минимални. Пожелавам успех на проекта, каза още Мелемов.
Областният управител Недялко Славов също отбеляза дългия път който е извървян до реализацията на проекта и благодари на всички, които са помогнали да се случи.
Водосвет за здраве и благоденствие отслужи свещеник Васил Маджаров.
На събитието присъстваха директори на институции, представители на фирмата изпълнител и граждани.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Наздраве на другаря кмет алкохолик. Сега далаверата е такава, че ще имаш и за нов черен дроб и за купуване на нови избори. За смолянчани по една не качествена гола вода.

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини