Асфалтирането на разкопаните улици започва, обещаха изпълнителите на водния цикъл

От 10 май започва полагането на асфалт по разкопаните улици от втория воден проект в Смолян, обещаха изпълнителите от ДЗЗД  „Пашмакли“. Улиците бяха разкопани през миналата година и месеци наред хората недоволстваха и вдигаха протести заради проточилия се ремонт и проблемите, които създава.

Изпълнителите на проекта участваха в работна среща по инициатива на Областната администрация в Смолян с представителите на заинтересованите страни по проекта „Интегриран воден проект на агломерация Смолян“. Целта бе да се проследи на какъв етап е изпълнението на проекта и да се предприемат мерки за довършване на неасфалтираните улици, съгласно договорните условия на „Червената книга“ по Фидик, съобщи главният секретар на Областна администрация Андрей Кадишев.

Идеята е срещите за изпълнението на водния проект да бъдат провеждани всеки месец, за да  може и гражданите да бъдат информирани за работния процес.

Възстановяването на настилките по разкопаните от месеци улици в Смолян е незадоволително, констатираха отново от "ВиК"-Смолян, възложител на проекта.

„Няма представен линеен график за  възстановяване на настилките. Работи се с едно звено, подготвени са две улици в кв. Райково – ул.„Незабравка“ и ул. „Георги Русинов“, но засега положен асфалт няма. Имаме 14 улици с невъзстановени настилки, някои от тях са от февруари 2021 г. С писмо до инженера от 8 април 2022 г. констатирахме, че работната програма не съответства на действителния напредък и трябва нова работна програма със срокове за възстановяване на настилки, които трябва да бъдат завършени в края на месец юни т.г. Списъкът с улиците е изпратен, като приоритетно трябва да се асфалтират най-старо разкопаните. Те са групирани главно в „Нов център“, „Стар център“ и „Каптажа“, каза директорът на "ВиК"–Смолян инж. Георги Василев.

На срещата стана ясно още, че от Оперативна програма "Околна среда (ОПОС) е одобрена верификацията за разходите за ул. "Хан Аспарух". Това дава възможност и останалите улици, които трябва да се асфалтират цялостно, да бъдат верифицирани. Представители на изпълнителя казаха, че ще стартират процедурата, но не се ангажираха с конкретен срок за самото полагане на асфалт.

В предстоящата седмица може да се получи разрешителното и да се открие строителна площадка за втората част от проекта за водния цикъл, която включва около 19 км. канализация и около 13 км. водопровод. От фирмата-изпълнител декларираха, че дейностите могат да започнат до две седмици.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини