Подменят канализацията на ул. "Евридика" без да я разкопават

    Нова технология без изкопи, на принципа "тръба в тръба" се прилага при ремонта на канализацията на ул."Евридика" в Смолян. Днес тя беше демонстрирана от изпълнителя на проекта за втори воден цикъл по т.нар. "жълта книга". Около 300 метра от канализацията на улицата вече са изпълнени по този начин. Влага се специален материал, внос от Германия. "Технологията, която се прилага е изцяло безизкопна, т.е. няма никакво смущение отгоре на настилка, нищо не се разрушава. Работи се на участъци от шахта до шахта. Материалът представлява армировка от стъклени нишки, импрегнирани с полиоретанава смола и е във вид на ръкав, който се поставя в старата тръба. Подава се въздух и материалът заема формата на тръбата, след което се втвърдява. Големият плюс е, че стесняваме сечението на тръбата едва с около 8 милиметра", обясни ръководителят на обекта Щерион Костов.
    Тази технология ще се приложи на цялата улица "Евридика", която наскоро беше ремонтирана от община Смолян по европейски проект и е с изцяло подновена настилка. Същият метод ще се използва и при подмяната на канализация в кв. Устово от автогарата покрай реката до парка, където също не може да се копае, каза директорът на "ВиК" инж. Георги Василев. 7 километра от градския колектор също ще бъдат рехабилитирани по този начин.
    Инж. Василев каза още, че водния цикъл в частта му по т.нар. "червена книга" е изпълнен на 92 процента и се очаква дейностите да завършат до края на октомври. По т.нар. "жълта книга" има 9 процента напредък при положение, че проектът стартира през юни. В момента се работи на над 10 участъка. Третата част е градския колектор. "В края на другата седмица ще внесем всички документи, които са необходими в община Смолян, за одобряване на идейния проект. След одобряването на идейния проект, тъй като е спечелено от фирма "ИСА" изработването на работния проект и проектирането, ще трябва малко време фирмата да си изработи работния проект", каза Василев.
    Относно асфалтирането на вече разкопани улици, шефът на "ВиК" допълни, че от общо 33 за полагане на асфалт са останали 7 улици. Те ще бъдат довършени през септември.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини