На лов за стършели убийци във Вашингтон

Изображение 1 от 5

  Азиатският гигантски стършел (Vespa mandarinia) е наречен "убиец", защото буквално откъсва главите на пчелите ... с хиляди. 

  Екипите на Държавния департамент по земеделие облекоха футуристично защитно оборудване преди зазоряване в събота, 24 октомври 2020 г., за да унищожат първото гнездо на "стършел убиец", открито в Съединените щати. Гнездото в Блейн, Вашингтон, е било дом на 100 до 200 гигантски азиатски стършели, инвазивен вид с опасно ужилване.

  Гигантските азиатски стършели достигат до 4,4 сантиметра дължина. Те могат да пръскат отрова от жилата си, което може да причини сериозно нараняване на очите. Тъй като се хранят с други насекоми, те са сериозна заплаха за медоносните пчели, на които фермерите разчитат за опрашване на посевите, разказва Live Science.

  За да намерят гнездото, ентомолозите поставили несмъртоносни капани за стършели. След като уловили четири, те им сложили радиопроследяващи устройства и ги последвали до колонията им. 

  Гигантските азиатски стършели местен вид в Южна и Източна Азия, но са забелязани в Канада и щата Вашингтон през 2019 и 2020 г. Въпреки своето име, "стършелиte убийци" не са смъртоносни за хората, но могат да причинят летален изход от анафилактичен шок, обикновено след множество ужилвания.

  "Стършелите убийци" заслужават прякора си, когато става въпрос за пчели. Според ентомолозите от щата Вашингтон, стършелите могат да унищожат десетки хиляди пчели за броени часове, като ги разкъсват на парчета. След това хранят с разчленените пчели своите ларви.

  Гнездата им са гигантски, в едно могат да живеят до 800 гигантски азиатски стършели. Това в Блейн е било дом на около 100 до 200 стършели. Ентомолозите увили дървото с фолио, запълнили кухината с въглероден диоксид, след което изсмукали гнездото. Дървото ще бъде отсечено, за да могат ентомолозите да намерят ларвите и да определят дали е имало царици, които вече са го напуснали, за да създадат нови гнезда.

  Ентомолозите вярват, че във или около Блейн може да има още гнезда на гигантски азиатски стършели и планират да търсят в района други кошери с надеждата да ограничат разпространението на инвазивния вид.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 05.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
  05 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
  05 дек 2020
  Последни новини