Смолянска област с четири пъти по-висока смъртност от коронавирус.Затварят дискотеките , ресторантите ще работят до полунощ

Изображение 1 от 2
  Смолянска област влиза в червената зона за коронавирус, обяви д-р Мими Кубатева на брифинг на Областния кризисен щаб. По думите й за четвърта седмица се констатира по-висок брой на заразените от предходната. В Смолянска област се отчита по-висока смъртност отколкото в страната или 11.6% при 2.8 за страната. По думите й, лечебните заведения се справят макар и на предела на силите си, но до момента няма върнат пациент с Ковид инфекция. 
  Болничният епидемиолог д-р Сергей Сиденко каза, че според наблюденията му  епидемията върви към върха на развитието, вирусът твърдо се е настанил в нашето общество и е навсякъде. Очакванията му са тази седмица в региона коронавирусът да стигне своя връх и в  следващите седмици ще започне спада му. 
   "Всичко зависи от нашите мерки и прилагането им.  Целта на тези мерки е не да спрем вируса, а да го забавим, за да може здравната система да поеме болните, които се нуждаят от хоспитализация и да им окажем своевременна и качествена помощ ", категоричен бе епидемиологът.
   
  Областният управител Недялко Славов обяви нови мерки, които влизат от утре - 28-ми октомври:
  Забранява се работата на дискотеки , нощни и питейни заведения. 
  Заведенията за обществено хранене са длъжни да осигурят метър и половина на облегалки на столовете на две съседни маси. На маса могат да сядат не повече от шест души Заведанията са длъжни да създадат   организация и контрол за недопускане на повече от един човек с маска, на площ от 2 .5 кв. м за да се избегне струпването на безсимптомни или болни. Ресторантите ще могат да работят до полунощ.
   
  Да се осигури  преминаване към   дистационна форма на работа на служители, и въвеждане на задължително носене на маски където не може да се осигури метър и половина дистанция.
   
  Пазарите и тържищата остават да работят при задължително спазване на  мерките, като  поставени маски и дистанция от метър и половина между сергии, маси. На тези места е задължително създаването на  еднопосочно предвижване на гражданите.
   
  Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия на закрито и открито. Затварят се пенсионерските клубове и тези на хора с увреждания. Забраняват се групови занимания в читалища и самодейни изяви. Спортни прояви се провеждат без публика
  Забраняват се плановите операции и планирания прием в лечебните заведения.
  В обществения транспорт трябва да се намали  гъстотата на  пътниците, чрез увеличаване на обществените автобуси, където е възможно. 
  Културните и развлекателни мероприятия ще  се провеждат до 30 % от капацитета на залата, при създаване на организация от метър и половина между зрителите, а лицата от публиката се задължават да носят защитна маска.
   
  Анелия Веселинова
   
  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Браво Нидялк, браво Мелем, не стига че последните 5 години Смолян и областа са на първо място по миграция в страната, но я докарахте да е на първо място по смъртност в страната от вируса. Башибозук, калинки, пудели.
  • 2
   Бу
   Бургаския
   3 0
   22:19, 27 окт 2020
   Тъжно... Обичам Смолян и региона, но трябваше някой да загърби собствените си интереси и да помисли за всички (и местни и гости)...
   Какво значи, ресторантите да работят до 24.00 часа сега ?!
   Зависимости…
   В Италия работят до 18.00 ч. (само за сравнение).
   Ако сега се вземат мерки след 2-3 месеца, всички ще сме свободни и щастливи да бъдем отново в Смолян, Могилица, Триград, Пампорово, Чепеларе...
   Г-жо Кубатева ?
   Човек може да стане богат от едно човешко нещастие и обречен от притежанието му... (казват мъдреците).
   Пожелавам здраве, мъдрост и смелост на хората от които зависи нашето "утре" в Родопите !

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини